ΔΙΕΘΝΗ

Στη Μόσχα κομίζουν Μέρκελ και Ολάντ το σχέδιο για την Ουκρανία

στη-μόσχα-κομίζουν-μέρκελ-και-ολάντ-το-683448

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου είναι ακόμη άγνωστες, αλλά η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος πηγαίνουν εκτάκτως στη Μόσχα για να παρουσιάσουν την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την πολυπόθητη ειρήνευση στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο περιορίζεται στο ότι «είναι έτοιμο για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις».

Την ίδια ώρα, και ενώ η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία έχει βγει εκτός ελέγχου, το ΝΑΤΟ ενισχύει τις δυνάμεις του στην ανατολική Ευρώπη αλλά δεν έχουν εκλείψει οι αντιρρήσεις σε εξοπλισμό του Κιέβου.

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον φαίνεται ότι ακόμη ζυγίζει το ενδεχόμενο αποστολής όπλων στο Κίεβο. Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, που επίσης βρέθηκε στο Κίεβο και εξέφρασε την υποστήριξή του στην γαλλογερμανική πρωτοβουλία, περιορίστηκε στο ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη καταλήξει σε απόφαση.

Οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας είχαν πάει την Πέμπτη στο Κίεβο για να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις από Μέρκελ και Ολάντ, αλλά ο Ποροσένκο εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας πως το σχέδιο «επιτρέπει να ελπίζουμε σε κατάπαυση του πυρός».

Ο διπλωματικός σύμβουλος του ρώσου προέδρου Γιούρι Ουτσάκοφ ανέφερε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμος «για εποικοδομητικές συζητήσεις».

Το σχέδιο φαίνεται να κινείται πάνω στις συμφωνίες του Μινσκ -οι οποίες δεν έχουν τηρηθεί- και να ενσωματώνει, σύμφωνα με τη Monde, προτάσεις που είχεδιατυπώσει νωρίτερα και η ρωσική πλευρά.

Το Παρίσι έχει περιοριστεί να αναφέρει ότι η πρόταση σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και είχε προειδοποιήσει τη Μόσχα, διά στόματος Ολάντ, πως «η επιλογή της διπλωματίας δεν μπορεί να παρατείνεται επ’ αόριστον».

Αναφορές σε γερμανικά ΜΜΕ που ήθελαν τη νέα πρόταση να προβλέπει μεγαλύτερης έκτασης αυτονομία στις ανατολικές περιοχές υποβαθμίστηκαν από τη γερμανική καγκελαρία.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου