ΔΙΕΘΝΗ

Κέρι από Κίεβο: Δεν θα κλείσουμε τα μάτια στην εισβολή ρωσικών τανκς

κέρι-από-κίεβο-δεν-θα-κλείσουμε-τα-μάτι-684330

Διπλό μήνυμα στη Ρωσία στέλνει ο Τζον Κέρι από ουκρανικό έδαφος εν όψει της ειρηνευτικής αποστολής Μέρκελ-Ολάντ σε Μόσχα και Κίεβο. Ούτε η Ουκρανία, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ευρώπη, επιδιώκουν τη σύγκρουση με τη Ρωσία» δηλώνει ο Κέρι.

Διαμηνύει ωστόσο ταυτόχρονα πως η Ουάσινγκτον «δεν θα κλείσει τα μάτια» στα ρωσικά άρματα μάχης και τους Ρώσους μαχητές που περνούν τα σύνορα με την Ουκρανία και ζητά να δεσμευτεί άμεσα η Μόσχα σε κατάπαυση του πυρός.

«Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν τη σύγκρουση με τη Ρωσία. Ουδείς την επιδιώκει. Ούτε ο [Ουκρανός] πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε οι Ευρωπαίοι» δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ποροσένκο.

«Θέλουμε μια ειρηνική επίλυση» της σύγκρουσης στην Ουκρανία υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πέτρο Ποροσένκο στο Κίεβο, ο Τζον Κέρι δήλωσε πως «η μεγαλύτερη απειλή για την Ουκρανία είναι η ρωσική επίθεση που συνεχίζεται στα ανατολικά», όπου έχουν χάσει τη ζωή τους 5.300 ανθρώποι σχεδόν σε δέκα μήνες.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον, ενώ αναζητεί διπλωματική λύση, δεν θα «κλείσει τα μάτια» στα ρωσικά άρματα μάχης και τους ρώσους μαχητές που περνούν τα σύνορα με την Ουκρανία και πως η Ρωσία οφείλει «να δεσμευθεί άμεσα» σε κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

«Πρέπει να υπάρξει άμεση δέσμευση για μία πραγματική κατάπαυση του πυρός, η οποία να μην είναι μόνο ένα κομμάτι χαρτί με λέξεις, αλλά να ακολουθηθεί από συγκεκριμένες ενέργειες» τόνισε ο Κέρι.

Η Ρωσία απορρίπτει επίμονα τις κατηγορίες Κιέβου και Δύσης ότι υποστηρίζει με στρατεύματα και βαριά όπλα τη φιλορωσική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, μπροστά στις εκκλήσεις του Κιέβου προς τις ΗΠΑ για στρατιωτικό εξοπλισμό, η Ρωσία διαμηνύει ότι θα θεωρήσει ενδεχόμενη απόφαση των ΗΠΑ να προμηθεύσουν θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκασέβιτς κατηγόρησε το Κίεβο ότι χρησιμοποιεί όπλα στην ανατολική Ουκρανία που έχουν αποτέλεσμα παρόμοιο με αυτό των όπλων μαζικής καταστροφής.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Λουκασέβιτς είπε ότι η πιθανή παράδοση αμερικανικών θανατηφόρων όπλων στο Κίεβο θα επιφέρει «κολοσσιαία ζημιά» στις σχέσεις της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μέρκελ-Ολάντ: Στο Κίεβο την Πέμπτη, στη Μόσχα την Παρασκευή

Με φόντο την επιδεινούμενη κρίση στην ανατολική Ουκρανία, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουάλ Ολάντ και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα βρεθούν την Πέμπτη στο Κίεβο για να συναντηθούν με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Οι δύο ηγέτες θα βρεθούν την επόμενη ημέρα στη Μόσχα, για να συναντηθούν με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία το μεσημέρι της Πέμπτης, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε πως «αποφασίσαμε μαζί με την καγκελάριο να πάρουμε μία νέα πρωτοβουλία».

«Θα κάνουμε πρόταση προς επίλυση της σύγκρουσης, η οποία θα βασίζεται στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» ανέφερε ο Ολάντ.

Από το Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε πως «ενώπιον της κλιμάκωσης της βίας τις τελευταίες ημέρες, η καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος εντείνουν τις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης».

Την ίδια στιγμή, η ΕΕ φέρεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές να πρόκειται να προσθέσει άλλα 19 ονόματα (Ουκρανών και Ρώσων) στη «μαύρη λίστα» κυρώσεων. Κανένας από τους αξιωματούχους δεν βρίσκεται, σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, σε κορυφαίο κλιμάκιο.

tovima.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου