ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Προς απελευθέρωση 2ου δημοσιογράφου του Al Jazeera

αίγυπτος-προς-απελευθέρωση-2ου-δημοσι-688405

Μετά την απελευθέρωση και απέλαση του αυστραλιανού δημοσιογράφου Πίτερ Γκρεστ από το Αl Jazeera, οι αναφορές από το Κάιρο δείχνουν πως η Αίγυπτος ίσως κινείται προς την απελευθέρωση και δεύτερου από τους αρχικά τρεις δημοσιογράφους.

Πρόκειται για τον αιγυπτοκαναδό Μοχάμεντ Φαχμί, ο οποίος σύμφωνα με το δίκτυο αποκήρυξε την αιγυπτιακή του υπηκοότητα και για τον οποίον ο Καναδάς αναφέρει ότι αναμένει να απελευθερωθεί «άμεσα».

Η αποκήρυξη της αιγυπτιακής υπηκοότητας του Φαχμί, εάν επιβεβαιωθεί, θεωρείται το πρώτο βήμα για «λύση α λα Γκρεστ», ο οποίος είχε απελαθεί από τη χώρα και επέστρεψε στην Αυστραλία.

Ο τρίτος δημοσιογράφος που έχει φυλακιστεί, ο Μπάχερ Μοχάμεντ είναι Αιγύπτιος.

Τη Δευτέρα, ο καναδός υπουργός Εξωτερικών Τζον Μπάιρντ είχε πει πως η απελευθέρωση του Φαχμί «επίκειται άμεσα», μιλώντας στο CBC. Δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Τα Ηνωμένα Έθνη, κυβερνήσεις, οργανισμοί προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι, καθώς και πολίτες μέσω κοινωνικών δικτύων, έχουν κατακεραυνώσει το Κάιρο για τη φυλάκιση των δημοσιογράφων που καταδικάστηκαν με παντελή απουσία αποδείξεων -και μάλιστα βιντεοσκοπημένο υλικό που χρησιμοποίησε η εισαγγελία εις βάρος τους ανήκε σε άλλα δίκτυα και όχι το Al Jazeera.

Οι δημοσιογράφοι κρατούνταν επί μήνες χωρίς δίκη κατηγορούμενοι για «τρομοκρατία», ενόσω οι Αρχές κορύφωναν την εκστρατεία καταστολής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία και κηρύχθηκε παράνομη με τους ηγέτες και τους υποστηρικτές της να δικάζονται και να καταδικάζονται μαζικά σε θάνατο.

Ο Πίτερ Γκρεστ, πρώην εργαζόμενος στο BBC, είναι Αυστραλός πολίτης και είχε καταδικαστεί σε επταετή ποινή κάθειρξης. Ο Μοχάμεντ Φαχμί είναι καναδο-αιγύπτιος και στο παρελθόν εργαζόταν στο CNN. Έχει καταδικαστεί επίσης σε επτά χρόνια κάθειρξη, ενώ ο Αιγύπτιος παραγωγός Μπάχερ Μοχάμεντ καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια στη φυλακή.

tovima.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου