ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση από τη Μέρκελ για κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία

έκκληση-από-τη-μέρκελ-για-κατάπαυση-το-689895

Έκκληση να εφαρμοστεί επειγόντως κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία απηύθυνε σήμερα, Δευτέρα, από τη Βουδαπέστη όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Η γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι η κατάπαυση του πυρός πρέπει να εφαρμοστεί σύμφωνα με τους όρους του ειρηνευτικού σχεδίου που υπογράφηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Μινσκ της Λευκορωσίας και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο δεν θα στηρίξει τις στρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου παρέχοντας τους οπλισμό.

«Η Γερμανία δεν θα υποστηρίξει την Ουκρανία (προμηθεύοντας τις ένοπλες δυνάμεις της) με όπλα. Είμαι πεπεισμένη ότι αυτή η σύγκρουση δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα», είπε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου στη Βουδαπέστη με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Αργότερα η Μέρκελ η οποία βρέθηκε για μονοήμερη επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας προγραμμάτισε συνάντηση με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών ενώ επισκέφθηκε επίσης μια συναγωγή της Βουδαπέστης.

Η επίσκεψη της σκοπό είχε να αναδείξει τους κινδύνους του φυλετικού και εθνοτικού μίσους σε όλη την Ευρώπη.

Στο εσωτερικό της Γερμανίας η Μέρκελ έχει ταχθεί ενάντια στο αντιισλαμικό κίνημα Pegida το οποίο διοργανώνει μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στη μετανάστευση, ενώ και στην Ουγγαρία το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, το Γιόμπικ, έχει κατηγορηθεί για αντισημιτική ρητορική αλλά και ρητορική εναντίον των Ρομά.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι «εξαιρετικά ανήσυχος» για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και ζητά από τις αντίπαλες πλευρές να βάλουν τέλος στις συγκρούσεις.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου