ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί ήταν στόχος ο πρώην πράκτορας Λιτβινένκο;

γιατί-ήταν-στόχος-ο-πρώην-πράκτορας-λι-690200

Την ώρα που ο Αλεξέντερ Λιτβινένκο πέθαινε σε νοσοκομείο του Λονδίνου τον Νοέμβριο του 2006, δεν είχε καμία αμφιβολία για το ποιος ευθυνόταν για τον επικείμενο θάνατό του.

Ο 43χρονος πρώην πράκτορας της Ρωσίας που εξελίχθηκε σε επικριτή του Κρεμλίνου κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Μπορεί να καταφέρεις να με κάνεις να σωπάσω αλλά οι διαμαρτυρίες απ’ όλο τον κόσμο θα αντηχούν, κ. Πούτιν, στ’ αφτιά σου για το υπόλοιπο της ζωής σου», ανέφερε δήλωση του Λιτβινένκο λίγο πριν πεθάνει. Την κατηγορία αυτή το Κρεμλίνο δεν κατάφερε ποτέ να την αποτινάξει από πάνω του. Ρώσοι αξιωματούχοι την απορρίπτουν ως «ανοησίες» αλλά οι υποψίες συνεχίζουν να τους βαραίνουν.

Το δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία του Λιτβινένκο είναι ένα σπάνιο ραδιενεργό ισότοπο, το πολώνιο-210. Η υψηλή συγκέντρωση που βρέθηκε στο σώμα του δείχνει ότι παρήχθη σε πυρηνικό αντιδραστήρα _ δηλαδή σε εγκαταστάσεις που ανήκουν σε κάποιο κράτος.

Η Ρωσία δεν είναι η μοναδική χώρα ικανή να παράγει πολώνιο-210. Αλλά τα ραδιενεργά ίχνη που άφησε η ουσία εντοπίστηκαν στο Λονδίνο και σε τρία αεροσκάφη της British Airways που είχαν κάνει, μεταξύ άλλων, και το δρομολόγιο Λονδίνο – Μόσχα.

Οι κύριοι ύποπτοι για την δολοφονία, ο Αντρέι Λουγκαβόι και ο Ντμίτρι Καβτούν, είναι πρώην πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών. Αμφότεροι αρνούνται κάθε ανάμειξη στην υπόθεση και η ρωσική κυβέρνηση αρνείται να τους εκδώσει στη Βρετανία να δικαστούν.

Ο Λιτβινένκο είχε πολλούς εχθρούς. Πρώην πράκτορας της FSB (διαδόχου της σοβιετικής KGB), το τελευταίο του πόστο στην υπηρεσία ήταν επικεφαλής του τμήματος κατά της διαφθοράς και αυτό μπορεί να τον έκανε να συγκρουστεί με συναδέλφους του.

Μετά την αποχώρησή του από την FSB, κατηγόρησε την υπηρεσία ότι ενορχήστρωσε μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις στη Ρωσία το 1999 που προκάλεσαν εκατοντάδες νεκρούς και οδήγησαν στην ρωσική εισβολή στην Τσετσενία αργότερα την ίδια χρονιά. Η σύζυγός του ισχυρίστηκε ότι ο Λιτβινένκο εργαζόταν για τις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας αφότου μετακόμισε στη Βρετανία το 2000.

Καθένα απ’ όλα τα παραπάνω αποτελούσαν ικανό λόγο για να δολοφονηθεί ο Λιτβινένκο τον οποίο οι πρώην συνάδελφοί του θεωρούσαν προδότη.

Υπάρχουν όμως ορισμένα ερωτήματα που ακόμη και η αστυνομική έρευνα που πραγματοποιείται στη Βρετανία ίσως δεν απαντήσει ποτέ. Για παράδειγμα, γιατί επελέγη το πολώνιο-210 για να δολοφονηθεί ο Λιτβινένκο; Ήταν αναμφίβολα δαπανηρό και περίπλοκο να παραχθεί η ποσότητα που χρησιμοποιήθηκε για να τον δηλητηριάσει. Μια σφαίρα θα ήταν πολύ φθηνότερη.

Ενδεχομένως οι δολοφόνοι ήλπιζαν ότι το πολώνιο-210 δεν θα εντοπιζόταν από τις βρετανικές αστυνομικές αρχές. Ή ίσως επιθυμούσαν να στείλουν ένα μήνυμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας δεν θα λογοδοτήσει ποτέ.

Αλλά το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν τη δολοφονία τη διέταξε το κράτος ή ανεξέλεγκτα μέλη των μυστικών υπηρεσιών; Ίσως μόνο ο πρόεδρος Πούτιν, και ο ίδιος πρώην πράκτορας της KGB, μπορεί να απαντήσει σε αυτό.

tovima.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου