ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ εξετάζουν αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία

οι-ηπα-εξετάζουν-αποστολή-στρατιωτικ-691266

Την ώρα που οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία μαίνονται, με φόντο την κατάρρευση των συνομιλιών στο Μινσκ, η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα, να εξετάζει την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στις ουκρανικές δυνάμεις.

Επί του εδάφους, οι μάχες «συνεχίζονται σε όλα τα μέτωπα» σύφμωνα με το Κίεβο, το οποίο μιλά για 13 νεκρούς στρατιώτες το τελευταίο 24ωρο.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενη δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων, αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι καθώς και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, εξέφρασαν την προθυμία τους να θέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο αποστολής αμυντικών όπλων και εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Η σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Σούζαν Ράις είναι επίσης διατεθειμένη να επανεξετάσει τις αντιρρήσεις που έφερε για την αποστολή τέτοιου είδους βοήθειας.

Απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη, σύμφωνα με την εφημερίδα. Οι δυτικές χώρες αναφέρουν πως η Ρωσία έχει ήδη εξοπλίσει με υψηλού επιπέδου οπλισμό τους φιλορώσους.

Ο Κέρι πρόκειται να μεταβεί την Πέμπτη στο Κίεβο για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο και άλλους αξιωματούχους. Ο Ομπάμα, την περασμένη εβδομάδα, εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τις νέες συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και των κυβερνητικών δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν όλες τις επιλογές για στρατιωτική δράση, στόχος της οποίας θα είναι η απομόνωση της Ρωσίας.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οκτώ πρώην ανώτατη αξιωματούχοι των ΗΠΑ πρόκειται να παραδώσουν σήμερα Δευτέρα μια ανεξάρτητη έκθεση με την οποία θα παροτρύνουν την Ουάσιγκτον να αποστείλει αμυντικά όπλα και εξοπλισμό αξίας τριών δολαρίων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναγνώρισης.

Αναζωπυρώθηκαν οι μάχες

Οι μάχες αναζωπυρώθηκαν την Κυριακή στην ανατολική Ουκρανία καθώς φιλορώσοι αυτονομιστές έκαναν χρήση πυροβολικού προκειμένου να απωθήσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις από ένα στρατηγικό σιδηροδρομικό κόμβο, μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Το ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση του Κιέβου κατηγορούν τη Ρωσία για την αποστολή χιλιάδων στρατευμάτων που προορίζονταν να παράσχουν υποστήριξη στους αυτονομιστές με βαρύ οπλισμό και τεθωρακισμένα οχήματα. Η Μόσχα αρνείται ότι εμπλέκεται άμεσα στις συγκρούσεις σχετικά με περιοχές τις οποίες αποκαλεί «Νέα Ρωσία».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν την Πέμπτη να παρατείνουν για ακόμα 6 μήνες τις οικονομικές κυρώσεις που είχαν επιβληθεί κατά της Ρωσίας και επρόκειτο να λήξουν σύντομα. Η Ουάσιγκτον έχει δεσμευτεί επίσης να προβεί στην ενίσχυση των κυρώσεων που έχει επιβάλει.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου