ΔΙΕΘΝΗ

Πρόταση Βερολίνου προς Πούτιν για ζώνη εμπορίου έναντι ουκρανικής λύσης

πρόταση-βερολίνου-προς-πούτιν-για-ζών-707096

Τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ, συνολική και βιώσιμη λύση της ουκρανικής κρίσης και έπειτα, αφού πληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις, είναι δυνατή η επιδίωξη μία εμπορικής ζώνης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας: Αυτό το μήνυμα στέλνει προς τη Μόσχα το Βερολίνο, την ώρα που η κρίση σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ έχει αναζωπυρωθεί επικίνδυνα.

Τα δύο κεφάλια του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, η καγκελάριος Μέρκελ και ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ, χρησιμοποίησαν εσκεμμένα παλιότερη φράση του Πούτιν για ζώνη «από τη Λισαβόνα μέχρι το Βαλδιβοστόκ» μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

H Mέρκελ δεν άμβλυνε τους σκληρούς τόνους εναντίον της ρωσικής στάσης στην ουκρανική κρίση, αλλά υπογράμμισε πως πρέπει να μείνει στον ορίζοντα η προοπτική εναίου εμπορικού χώρου.

«Η Ρωσία ότι διατάραξε την μεταπολεμική, ειρηνική τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη με τις επεμβάσεις της στην Ουκρανία» τόνισε για άλλη μία φορά, επαναλαμβάνοντας πως η ΕΕ δεν θα εξετάσει το ενδεχόμενο να άρει τις κυρώσεις πριν η ρωσική ηγεσία αλλάξει την πορεία της.

«Η προσάρτηση της Κριμαίας δεν είναι απλώς οποιαδήποτε προσάρτηση. Αποτελεί μια παραβίαση των αξιών που δημιούργησαν την ειρηνική τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλαδή την αποδοχή των συνόρων και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας».

Ωστόσο, η καγκελάριος υπογράμμμισε τη σημασία να τεθεί στον ορίζοντα «η δυνατότητα συνεργασίας σε έναν κοινό εμπορικό χώρο». «Για αυτό είμαστε έτοιμοι», είπε, με προϋπόθεση τη «συνολική ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία».

Απώτερος στόχος, είπε η καγκελάριος, είναι η ευρεία οικονομική συνεργασία «από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ, όπως είχε πει κάποτε και ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν».

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Σοσιαλδημοκράτη γερμανού αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: «Το επόμενο βήμα είναι η συζήτηση για εμπορική ζώνη» είπε επίσης στο Νταβός, όπως σημειώνει η Sueddeutsche Zeitung. «Πρέπει να δώσουμε μία διέξοδο στη Ρωσία» είπε ο Γκάμπριελ.

Η περιγραφή «από Λισαβόνα μέχρι Βλαδιβοστόκ» είναι κάτι που είχε πρωτοαναφέρει πριν από λίγα χρόνια ο ρώσος πρόεδρος.

Τόσο η Μέρκελ όσο και ο Γκάμπριελ υπογράμμισαν ωστόσο πως αυτός είναι μακροπρόθεσμος στόχος, στεκόμενοι επανειλημμένα πως «ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο σημείο άρσης των κυρώσεων».

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου