ΔΙΕΘΝΗ

Νέα αναβολή της μαστίγωσης του Σαουδάραβα μπλόγκερ

νέα-αναβολή-της-μαστίγωσης-του-σαουδά-707888

Η δημόσια μαστίγωση του ακτιβιστή και μπλόγκερ Ράιφ Μπαντάουι, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, αναβλήθηκε και πάλι, μετά από ιατρική γνωμάτευση που έκρινε ότι δεν μπορεί να υποβληθεί σε νέα μαστίγωση.

Ο Μπαντάουι, 31 ετών και δημιουργός του ιστότοπου Free Saudi Liberals, συνελήφθη τον Ιούνιο του 2012 με τις κατηγορίες, μεταξύ άλλων, της διάπραξης αδικημάτων με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και ανυπακοής στον πατέρα του -το τελευταίο συνιστά ποινικά κολάσιμη πράξη στη Σαουδική Αραβία.

Καταδικάστηκε πέρυσι σε 10ετή κάθειρξη, σε πρόστιμο 1 εκατομμυρίου σαουδαραβικών ριάλ (230.000 ευρώ) και σε 1.000 μαστιγώσεις, οι οποίες επρόκειτο να γίνουν μέσα σε διάστημα 20 εβδομάδων. Η πρώτη φάση της τιμωρίας του εκτελέστηκε στις 9 Ιανουαρίου μετά την προσευχή της Παρασκευής μπροστά από ένα τέμενος στη Τζέντα.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχε αναβληθεί η μαστίγωσή του για ιατρικούς λόγους, σύμφωνα με τη σύζυγό του και τη Διεθνή Αμνηστία.

Η νέα μαστίγωση αναβλήθηκε όταν επιτροπή αποτελούμενη από οκτώ γιατρούς πραγματοποίησε ιατρικό έλεγχο και έκρινε ότι ο μπλόγκερ δεν μπορεί να υποβληθεί σε νέα μαστίγωση, ανακοίνωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Σαουδική Αραβία έχει στραμμένο το βλέμμα στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της καταδίκης του Ράιφ Μπαντάουι.

Η σύζυγος του μπλόγκερ, η Ενσάφ Χάινταρ, είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι ενημερώθηκε πως η υπόθεση του Μπαντάουι «έχει παραπεμφθεί από το Βασιλικό Δικαστήριο στο Ανώτατο Δικαστήριο εδώ και σχεδόν ένα μήνα», γεγονός που ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για την υποβολή έφεσης.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου