ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Μουσουλμανικό μέτωπο κατά τρομοκρατίας-ρατσισμού

ερντογάν-μουσουλμανικό-μέτωπο-κατά-τ-709860

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τους ηγέτες των μουσουλμανικών χωρών να συγκροτήσουν ένα κοινό μέτωπο απέναντι στην τρομοκρατία και τον ρατσισμό, εκφράζοντας τη λύπη του για τις «διαφορές» τους με τη Δύση.

«Μπορεί να μιλάμε διαφορετικές γλώσσες, να προερχόμαστε από διαφορετικά μέρη, να έχουμε διαφορετική εθνική καταγωγή. Όμως πρέπει να βάλουμε στην άκρη όλες αυτές τις διαφορές απέναντι στην τρομοκρατία και τον ρατσισμό», τόνισε ο Ερντογάν κατά τη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) στην Κωνσταντινούπολη.

«Ξένοι έρχονται (στις χώρες μας), βάζουν βόμβες και σκοτώνουν. Γιατί να αφήσουμε τους άλλους να λύσουν αυτά τα προβλήματα αντί να τα λύσουμε μόνοι μας;», συνέχισε ο τούρκος πρόεδρος, ζητώντας από τους ομολόγους του να κάνουν την «αυτοκριτική» τους.

«Όταν ο μουσουλμανικός κόσμος σιωπά και ο καθένας υποστηρίζει τους δικούς του οπαδούς, επωφελούνται άλλοι: οι τρομοκράτες και οι σύγχρονοι Λόρενς», προειδοποίησε.

Ο Ερντογάν αναφερόταν στον βρετανό υπαξιωματικό Τόμας Έντουαρντ Λόρενς, τον γνωστό με το προσωνύμιο «Λόρενς της Αραβίας», που θεωρείται ένας από τους βασικούς συντελεστές της αραβικής επανάστασης που οδήγησε στη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσφατα έχει καταγγείλει κατ’ επανάληψη τους Δυτικούς «Λόρενς» τους οποίους κατηγορεί ότι θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή.

Στην ομιλία του ο Ερντογάν καταδίκασε κατηγορηματικά τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους ένα μεγάλο μέρος της Συρίας και του Ιράκ και «σκοτώνουν μουσουλμάνους με πρόσχημα το Ισλάμ». Κατήγγειλε ταυτόχρονα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή, εκφράζοντας τη λύπη του γιατί «δεν υπάρχει ούτε μια μουσουλμανική χώρα» μεταξύ των πέντε μονίμων μελών του.

tovima.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου