ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Στη Γαλλία θα εκδοθεί ύποπτος για τρομοκρατία, φίλος των Κουασί

βουλγαρία-στη-γαλλία-θα-εκδοθεί-ύποπτ-711592

Βουλγαρικό δικαστήριο ενέκρινε σήμερα, Τρίτη, την έκδοση του γάλλου υπηκόου, υπόπτου για τρομοκρατία. Ο άνδρας συνελήφθη στις αρχές Ιανουαρίου και παραδέχθηκε ότι γνώριζε τους αδελφούς Κουασί, δράστες της πολύνεκρης επίθεσης στη σατιρική γαλλική εφημερίδα Charlie Hebdo, αλλά αρνείται ότι είναι ακραίος ισλαμιστής.

Ο 29χρονος Φριτζ Ζολί Ζοακίν, ο οποίος έχει ασπασθεί το Ισλάμ, συνελήφθη την 1η Ιανουαρίου, ενώ προσπαθούσε να περάσει τα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα.

Συνελήφθη από τις βουλγαρικές αστυνομικές αρχές στη συνοριακή διάβαση Καπιτάν Αντρέεβο, βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, που είχε εκδοθεί από δικαστήριο της Γαλλίας, όταν η σύζυγός του κατήγγειλε ότι απήγαγε τον τρίχρονο γιο τους.

Ο 29χρονος, ο οποίος επέβαινε σε λεωφορείο μαζί με τον γιο του, προφυλακίστηκε με αίτημα της εισαγγελίας του Χάσκοβο και το δικαστήριο ξεκίνησε τις διαδικασίες για την έκδοσή του στη Γαλλία.

Ωστόσο, στις 12 Ιανουαρίου, οι βουλγαρικές αρχές έλαβαν νέο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του από τη γαλλική εισαγγελία, στο οποίο αναφέρεται ότι ο συλληφθείς κατηγορείται για «συμμετοχή σε ένοπλη εγκληματική ομάδα, στόχος της οποίας ήταν η οργάνωση των τρομοκρατικών ενεργειών».

Ο Γάλλος υπήκοος θεωρείται ύποπτος για διασυνδέσεις με τους ισλαμιστές Σερίφ και Σαΐντ Κουασί, δράστες της πολύνεκρης επίθεσης στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας στο Παρίσι, στις 7 Ιανουαρίου.

«Είμαι αθώος. Θέλω να επιστρέψω στη Γαλλία» είπε σήμερα, Τρίτη, ενώπιον του περιφερειακού δικαστηρίου του Χάσκοβο, στη νότια Βουλγαρία, όπως μεταδίδουν τα βουλγαρικά ΜΜΕ.

Ο Ράντι Ράντεφ, ο συνήγορος του 29χρονου που ορίστηκε από τις δικαστικές αρχές, δήλωσε ότι η παράδοσή του στις γαλλικές αρχές μπορεί να γίνει εντός του επόμενου 24ωρου.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων AFP, στο τέλος της ακροαματικής διαδικασίας, ο Φριτζ Ζολί Ζοακίν, είπε ότι είναι «ευτυχής που θα επιστρέψει στη Γαλλία». Ερωτηθείς εάν φοβάται ενδεχόμενη καταδίκη, απάντησε «όχι».

Ο βουλγαρικός τηλεοπτικός σταθμός Nova TV, μετέδωσε ότι ο ύποπτος θα βρεθεί αντιμέτωπος με δεκαετή κάθειρξη, αν κριθεί ένοχος στις κατηγορίες που αναφέρονται στο γαλλικό αίτημα έκδοσής του. Ο 29χρονος, που έχει καταγωγή από την Αϊτή, παραδέχθηκε ότι γνώριζε από παιδί τους αδελφούς Κουασί.

Την περασμένη εβδομάδα ο συλληφθείς είπε στο δικαστήριο ότι έπαιζε ποδόσφαιρο με τους αδελφούς Κουασί, ότι συνεργαζόταν επιχειρηματικά μαζί τους, στην πώληση ενδυμάτων, αλλά αρνήθηκε ότι γνώριζε τα σχέδιά τους να πραγματοποιήσουν τρομοκρατική επίθεση.

Είπε ακόμα, ότι είχε να τους δει από τον Ιούλιο, αλλά μίλησε με τον Σερίφ Κουασί, δύο ή τρεις φορές τον περασμένο χρόνο, μετέδωσε ο κρατικός βουλγαρικός ραδιοφωνικός σταθμός.

Στο ένταλμα σύλληψης, που εξέδωσαν οι γαλλικές αρχές εναντίον του, αναφέρεται ότι συνελήφθη ενώ ταξίδευε με λεωφορείο μαζί με άλλα τρία άτομα, τα οποία επίσης γνώριζαν τους αδελφούς Κουασί. Και στα τρία άτομα επιτράπηκε να συνεχίσουν το ταξίδι στην Τουρκία.

Μεταξύ των τριών που ταξίδευαν μαζί του, ήταν ο Σέιχ Ντιαχαμπί Γάλλος, ο οποίος καταδικάστηκε το 2006 για παράνομη είσοδο στο Ιράκ και συνελήφθη στις 2 Ιανουαρίου στην Τουρκία. Ο συλληφθείς αναμένεται να απελαθεί στη Γαλλία σε «μερικές ημέρες» ανέφερε πηγή στο AFP.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου