ΔΙΕΘΝΗ

Απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου της Υεμένης

απόπειρα-πραξικοπήματος-κατά-του-προ-711856

Αντάρτες Χούτι φέρεται να κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται και στην κατοικία του προέδρου Αμπντ – Ραμπού Μανσούρ Χαντί. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για πραξικόπημα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αντάρτες Χούτι κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο, μία ημέρα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις στη χώρα.

«Οι πολιτοφύλακες Χούτι εισέβαλαν στο συγκρότημα και κατέσχεσαν τα όπλα που βρίσκονταν στις αποθήκες» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος.

Από την πλευρά του, ηγέτης των Χούτι δήλωσε ότι οι Χούτι δεν κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο, αλλά ότι το προστατεύουν από τις κλοπές όπλων από μέλη του προσωπικού ασφαλείας.

Ο πρόεδρος Αμπντ – Ραμπού Μανσούρ Χαντί βρισκόταν την ώρα της επίθεσης στην κατοικία του σε άλλο σημείο της πόλης. Ωστόσο, και έξω από την κατοικία του σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις.

Αξιωματούχος μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας στο πρακτορείο Reuters δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Υεμένης βρίσκεται στην κατοικία του και «είναι καλά».

Η υπουργός Πληροφοριών της Υεμένης, Νάντια Αλ Σακάφ δήλωσε στον λογαριασμό της στο Twitter, ότι η κατοικία του προέδρου δέχεται πυρά από στρατιώτες που επιδιώκουν την ανατροπή του καθεστώτος.

Ωστόσο, η ίδια δεν κατονόμασε τους αντάρτες Χούτι ως τους δράστες της επίθεσης.

Τη Δευτέρα αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στην Σαναά, έξω από το προεδρικό μέγαρο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες άτομα.

Η ένταση έχει κλιμακωθεί τις δύο τελευταίες ημέρες στη χώρα μετά την απαγωγή από τους αντάρτες του προσωπάρχη του προέδρου, του Άχμεντ Άουαντ μπιν Μουμπάρακ.

Συνεδριάζει το ΣΑ του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει την Τρίτη κεκλεισμένων των θυρών για το θέμα στην Υεμένη.

Το αίτημα για τη σύγκληση του συμβουλίου κατέθεσε η Βρετανία μετά τις χθεσινές συγκρούσεις, ενώ ο πρεσβευτής της Υεμένης στον ΟΗΕ Τζαμάλ Μπενομάρ ενημέρωσε το Συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις στην χώρα.

Ο Τζ.Μπένομαρ είπε μέσω βιντεοκλήσης ότι οι Χούτι έπεισαν τις στρατιωτικές μονάδες να μην τους πολεμήσουν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να αποκαταστήσουν την εξουσία των νόμιμων κυβερνητικών θεσμών.

Παράλληλα, εξέφρασε τη θλίψη του για τις μάχες που σημειώνονται στη Σαναά.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου