AROUND THE WEB

Βρετανία: Δωρητής οργάνων βρέφος λίγο μετά τη γέννησή του

βρετανία-δωρητής-οργάνων-βρέφος-λίγο-712112

Σε μια επιτυχημένη μεταμόσχευση οργάνων προχώρησαν οι γιατροί στη Βρετανία από ένα νεογέννητο μωρό, που πέθανε 6 μέρες μετά τη γέννησή του, σε δύο ασθενείς, που είναι καλά στην υγείας τους, όπως έγινε γνωστό χθες το βράδυ.

Είναι η πρώτη φορά στη Βρετανία που χειρουργοί προβαίνουν σε μια τέτοια πράξη, που αφορά ένα νεογέννητο κοριτσάκι, μόλις 3 κιλών, με ανεπανόρθωτη βλάβη στον εγκέφαλο όσο βρισκόταν στη μήτρα, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Η δωρεά οργάνων αφορούσε στην αφαίρεση των νεφρών του μωρού, που μεταμοσχεύθηκαν σε ασθενή με νεφρική ανεπάρκεια και τα ηπατικά κύτταρα που δόθηκαν σε έναν δεύτερο παραλήπτη με ηπατική βλάβη.

Ούτε η οικογένεια του μωρού, ούτε οι λήπτες των οργάνων έχουν κατονομαστεί λόγω ιατρικού απορρήτου.

Οι γιατροί προσπάθησαν να επαναφέρουν στη ζωή το μωρό, αν και γνώριζαν πως είχε υποστεί εκτεταμένη εγκεφαλική βλάβη, καταψύχοντας το σώμα της για 72 ώρες. Ωστόσο, δεν κατάφερε ποτέ να αναπνεύσει χωρίς τη βοήθεια τεχνικής υποστήριξης, σύμφωνα με τον Γκουάραβ Ατρέγια του Imperial College Healthcare NHS Trust στο νοσοκομείο Hammersmith του Λονδίνου.

«Επειδή ο εγκέφαλος δεν συνήλθε ποτέ, παρόλο που βρισκόταν σε μηχάνημα τεχνικής υποστήριξης επί 6 ημέρες, ήταν σαφές ότι δεν θα τα κατάφερνε. Δεν παρουσίασε καμία απολύτως βελτίωση η λειτουργία του εγκεφάλου της» πρόσθεσε ο δρ. Ατρέγια.

Οι γονείς έδωσαν την άδεια προκειμένου να κλείσει το μηχάνημα τεχνικής υποστήριξης και να χρησιμοποιηθούν τα όργανα του κοριτσιού ως δωρεά μετά την επιβεβαίωση του θανάτου της.

«Ήταν τεχνικά δύσκολο να ανακτηθούν μικρά όργανα από ένα τόσο μικρό μωρό, αλλά καταφέραμε να το κάνουμε. Η όλη διαδικασία έκανε το θρήνο των γονιών ευκολότερο», δήλωσε ο δρ. Ατρέγια.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου