ΔΙΕΘΝΗ

Συνεδριάζουν οι ΥΠΕΞ των «28» για Ουκρανία αλλά και τρομοκρατία

συνεδριάζουν-οι-υπεξ-των-28-για-ουκραν-836947

Η πρώτη φετινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των «28» γίνεται τη Δευτέρα με κυρίαρχο στην ατζέντα τον κίνδυνο τρομοκρατίας στην Ευρώπη, στην σκιά των περιστατικών γύρω από το Charlie Hebdo αλλά και στο Βέλγιο. Μείζων ανησυχία είναι η επιστροφή τζιχαντιστών που έχουν πολεμήσει στη Συρία. Σε επιφυλακή διαφόρων βαθμών οι αρχές των ευρωπαϊκών χωρών, απέλασε η Ιταλία εννέα υπόπτους για σχέση με ισλαμιστικά δίκτυα.

Οι «28» καλούνται επίσης να εξετάσουν την στάση τους απέναντι στην ουκρανική κρίση, η οποία έχει αναζωπυρωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν αναδείξει την ανάγκη συντονισμού απέναντι στις απειλές τζιχαντιστικής τρομοκρατίας στη Γηραιά Ήπειρο. Για το Φεβρουάριο, έχει προαναγγελθεί επίσης ειδική Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το ζήτημα.

Συζητήσεις και σχέδια υπάρχουν εδώ και καιρό για για τη δημιουργία κοινών βάσεων δεδομένων, όπως και της κατάρτισης του πλαισίου βάσει του οποίου θα αποθηκεύονται δεδομένα.

Δραστικές αποφάσεις ωστόσο δεν αναμένονται άμεσα, καθώς πολλά μέτρα αφορούν πεδία εθνικών πολιτικών παρά ευρωπαϊκού πλαισίου. Οι προτάσεις πάντως που έχουν διατυπωθεί έχουν φτάσει ακόμη και μέχρι τη σύσταση ενιαίας ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών (πρόταση που προήλθε από τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι).

Ενδεικτικό του κλίματος σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι ότι η Ιταλία ανακοίνωσε, διά στόματος του υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, πως από τον Δεκέμβριο έχουν απελαθεί εννέα άτομα για σχέση με ισλαμιστικά δίκτυα.

Επρόκειτο, σύμφωνα με τον Αλφάνο, για πέντε Τυνήσιους, έναν Τούρκο, έναν Αιγύπτιο, έναν Μαροκινό και έναν Πακιστανό. Η Ρώμη, είπε ο υπουργός Εσωτερικών, είναι σε υψηλή επιφυλακή και ήδη βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση «πάνω από 100» ύποπτοι.

Δύσκολο και το μέτωπο Ουκρανίας-Ρωσίας

Στη συνάντηση της Δευτέρας, οι «28» καλούνται επίσης να εξετάσουν την στάση τους απέναντι στην ουκρανική κρίση. Η πρόφατη αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία και οι δυσικολίες γύρω από τις πρωτοβουλίες για νέες συνομιλίες στο Μινσκ έχουν ρίξει την σκιά τους όχι μόνο στην ίδια την εσωτερική σύγκρουση αλλά και στις σχέσεις της ΕΕ με την Ρωσία.

Τις προηγούμενες ημέρες, είχαν διαρρεύσει στον ευρωπαϊκό Τύπο προτάσεις της ύπατης εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, για προώθηση πρωτοβουλιών συνεργασίας με τη Μόσχα σε ζητήματα εκτός της ουκρανικής κρίσης.

Το σκεπτικό ήταν βήματα χαλάρωσης στις διμερείς σχέσεις, παράλληλα όμως με την τήρηση των κυρώσεων μέχρι να υπάρξουν κινήσεις από τη Ρωσία. Eξαιτίας ωστόσο του κλίματος των τελευταίων ημερών στην ανατολική Ουκρανία τα περιθώρια φαίνονται στενότερα.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου