ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Συγκρούσεις ανταρτών και στρατιωτών κοντά στο προεδρικό μέγαρο

υεμένη-συγκρούσεις-ανταρτών-και-στρα-836957

Αντάρτες Χούτι και στρατιώτες ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις στους δρόμους κοντά στο προεδρικό μέγαρο της Υεμένης, με αυτόπτες μάρτυρες να μιλούν για νεκρούς και να περιγράφουν κατάσταση χάους στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Ασαφές είναι το πού βρίσκεται ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντ αλ-Ραμπ Μανσούρ αλ-Χαντί. Ο Χαντί κανονικά διαμένει σε κοντινή κατοικία η ασφάλεια της οποίας έχει, όπως μεταδίδει το Reuters, ενισχυθεί με τεθωρακισμένα.

Το πρωί της Δευτέρας, οδομαχίες ακόμη και με μέσα του πυροβολικού ξέσπασαν, σύμφωνα με ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ, κοντά στο προεδρικό μέγαρο μεταξύ πολιτοφυλακής των σιιτών Χούτι και στρατιωτών.

Τηλεοπτικό κανάλι που πρόσκειται στους Χούτι επέρριψε την ευθύνη στους στρατιώτες, λέγοντας ότι «προκάλεσαν» την ομάδα πολιτοφυλακής, ενώ στρατιωτικοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο Associated Press ανέφεραν αντιθέτως πως οι Χούτι προσπάθησαν να στήσουν σημείο ελέγχου κοντά σε στρατιωτικό φυλάκιο.

Σχολεία στην ευρύτερη περιοχή έκλεισαν και αρκετοί κάτοικοι έμειναν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους.

Ο νυν πρόεδρος Χάντι είχε αναλάβει την ηγεσία μετά την ανατροπή του προκατόχου του, Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, το 2012 -ο οποίος ήταν σιίτης Ζαΐντι, όπως και οι αντάρτες Χούτι.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου