ΔΙΕΘΝΗ

Νταβούτογλου: Ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί η έκδοση του Φ.Γκιουλέν

νταβούτογλου-ανοικτό-το-ενδεχόμενο-ν-728185

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγόρησε τον ισραηλινό ομόλογό του Μπ.Νετανιάχου για «τρομοκρατία», υποστηρίζοντας ότι οι «προκλήσεις» του Ισραήλ, όπως οι βομβαρδισμοί στη Γάζα, συμβάλλουν στη ριζοσπαστικοποίηση του μουσουλμανικού κόσμου.

«Σκότωσε ο ίδιος, ο Στρατός του σκότωσε παιδιά στην παιδική χαρά. Σκότωσαν τους πολίτες μας και έναν Αμερικανό υπήκοο σε διεθνή ύδατα. Αυτό είναι τρομοκρατία. Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει για την επιθετικότητα του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, στο τέμενος Αλ Άκσα» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

Αυτές οι προκλήσεις εξαγριώνουν τον μουσουλμανικό κόσμο και εξελίσσονται σε μία από τις αιτίες που εμφανίζονται αυτές οι ριζοσπαστικές τάσεις, πρόσθεσε.

Την Πέμπτη, ο Νταβούτογλου είχε παραλληλίσει τον Νετανιάχου με τους ισλαμιστές που εξαπέλυσαν τις επιθέσεις στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι τόσο αυτοί όσο και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Συρίας, είπε ότι προκειμένου να εξετάσει η Άγκυρα το ενδεχόμενο να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στο συνασπισμό που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος θα πρέπει πρώτα να προστατευτεί το Χαλέπι από τους βομβαρδισμούς του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η πηγή του προβλήματος είναι η βαναυσότητα του καθεστώτος του Άσαντ. (Θέλουμε) μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ώστε να προστατευθεί το Χαλέπι, τουλάχιστον από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και να σταματήσουν να έρχονται νέοι πρόσφυγες στην Τουρκία» υποστήριξε.

Για το θέμα του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κατηγορήσει ότι συνωμοτεί για να αρπάξει την εξουσία, ο Νταβούτογλου είπε ότι αναμένει πως θα κατατεθεί μια επίσημη αίτηση στις αμερικανικές αρχές προκειμένου να τον εκδώσουν στην Άγκυρα.

Τον Δεκέμβριο τουρκικό δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια από το 1999.

Όταν ρωτήθηκε από το Reuters εάν θα κατατεθεί αίτημα για την έκδοσή του στην Τουρκία, ο Νταβούτογλου απάντησε: «Ναι, φυσικά, εάν χρειαστεί, ναι. Δεν είναι δική μας επιλογή, είναι απόφαση του δικαστηρίου, όχι απόφαση της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί.»

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου