ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Επιχείρηση καταστολής της εξύμνησης της τρομοκρατίας

γαλλία-επιχείρηση-καταστολής-της-εξύ-731030

Η Γαλλία διέταξε τους εισαγγελείς σε ολόκληρη τη χώρα να θέσουν σε εφαρμογή επιχείρηση καταστολής της ρητορικής μίσους, του αντισημιτισμού και της εξύμνησης της τρομοκρατίας.

Συνολικά, 54 άτομα συνελήφθησαν για αυτά τα αδικήματα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν το Παρίσι.

Η εντολή έρχεται την ώρα που το «τεύχος των επιζώντων», το πρώτο τεύχος του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo μετά το μακελειό, κυκλοφορούσε και γινόταν ανάρπαστο.

Σε έγγραφό του προς όλους τους γάλλους εισαγγελείς και δικαστές, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Γαλλίας αναφέρθηκε στη νομική βάση για τη σύλληψη όσων υπερασπίζονται τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, καθώς και όσων ευθύνονται για ρατσιστικές ή αντισημιτικές λέξεις ή πράξεις.

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Δικαιοσύνης, 54 άτομα -ανάμεσά τους και τέσσερις ανήλικοι- συνελήφθησαν για υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή επειδή προχώρησαν σε απειλές για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν τεθεί υπό κράτηση είναι και ο γάλλος κωμικός Ντιεντονέ.

Ο κωμικός είχε δηλώσει «Σαρλί Κουλιμπαλί» (κατά το Je suis Charlie) μετά την αιματηρή ομηρία στο εβραϊκό σουπερμάρκετ την Παρασκευή με δράστη τον νεκρό πλέον Αμεντί Κουλιμπαλί.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας εργάζεται πάνω σε ένα νέο σύστημα τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, αναφέρει το Associated Press, ενώ εντείνει τις προσπάθειες συλλογής πληροφοριών, όπως είπε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χώρας.

Πολλοί, βέβαια, εκφράζουν ανησυχίες ότι ίσως τα μέτρα αυτά να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα, πλήττοντας την ελευθερία της έκφρασης που υπερασπίζεται το Charlie Hebdo.

Η Γαλλία προτίθεται, πάντως, να επανεξετάσει θέματα εκπαίδευσης, αστικής πολιτικής και το μοντέλο ένταξης στη γαλλική κοινωνία, αναγνωρίζοντας ότι οι επιθέσεις αποκάλυψαν τα βαθύτερα προβλήματα που υπάρχουν, κυρίως στα υποβαθμισμένα προάστια του Παρισιού.

tovima.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου