ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: 2 νεκροί στην Ταχρίρ μετά την αθώωση Μουμπάρακ

αίγυπτος-2-νεκροί-στην-ταχρίρ-μετά-την-732031

Το αιγυπτιακό Εφετείο ανέτρεψε σήμερα τη μοναδική εναπομείνασα καταδίκη σε βάρος του Χόσνι Μουμπάρακ και διέταξε την επανάληψη της δίκης του για μια υπόθεση κατάχρησης δημοσίου χρήματος, ανοίγοντας το δρόμο για ενδεχόμενη αποφυλάκιση του ανατραπέντος πρώην προέδρου.

Ο 86χρονος Μουμπάρακ είχε καταδικασθεί το Μάιο σε φυλάκιση τριών ετών για κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων τα οποία είχαν διατεθεί για την ανακαίνιση προεδρικών μεγάρων, καθώς και επειδή χρησιμοποίησε τα χρήματα για να αναβαθμίσει ιδιοκτησίες της οικογένειάς του. Στους δύο γιους του είχαν επιβληθεί ποινές φυλάκισης τεσσάρων ετών για την ίδια υπόθεση.

Ο άνθρωπος που κυβέρνησε επί 30 χρόνια την Αίγυπτο εκτίει την ποινή του σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Κάιρο.

Τώρα που διατάχθηκε επανάληψη της δίκης, δικαστικές πηγές λένε πως ο Μουμπάρακ ενδέχεται να αποφυλακισθεί, καθώς δεν υπάρχουν άλλες καταδίκες σε βάρος του.

Το Νοέμβριο, ένα άλλο δικαστήριο είχε αποσύρει τις κατηγορίες σε βάρος του Μουμπάρακ για συνωμοσία για το φόνο διαδηλωτών κατά την εξέγερση του 2011 που τον ανέτρεψε από την εξουσία, και τον είχε απαλλάξει σε δύο άλλες υποθέσεις διαφθοράς.

Ο Μουμπάρακ πρόκειται να ξαναδικασθεί για τρίτη και τελευταία φορά σχετικά με κατηγορίες για ανάμιξη στο θάνατο διαδηλωτών.

Η απόφαση το Νοέμβριο να αποσυρθούν οι κατηγορίες προκάλεσε διαμαρτυρίες σε πανεπιστήμια σ’ όλη την Αίγυπτο και χλευασμούς στο Ίντερνετ. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίσθηκαν όταν δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και ψιλά σκάγια για να διαλύσουν περίπου 1.000 διαδηλωτές που προσπαθούσαν να μπουν στην πλατεία Ταχρίρ, τη συμβολική καρδιά της εξέγερσης που ανέτρεψε τον Μουμπάρακ.

Το Εφετείο που διέταξε σήμερα τη νέα δίκη δεν είπε αν ο Μουμπάρακ θα απελευθερωθεί με εγγύηση ενώ εκκρεμεί η επανάληψη της δίκης του.

Ο συνήγορός του Φαρίντ αλ-Ντιμπ διαβεβαίωσε πάντως το Γαλλικό Πρακτορείο πως ο πελάτης του είναι πλέον ελεύθερος, αφού “έχει εκτίσει την ποινή του” των τριών ετών φυλάκισης.

ΑΜΠΕ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου