ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Ο Μεγάλος Μουφτής προειδοποιεί το Charlie Hebdo

αίγυπτος-ο-μεγάλος-μουφτής-προειδοπο-732269

Ο Μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου προειδοποίησε την Τρίτη τη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo να μην δημοσιεύσει μια νέα γελοιογραφία του Προφήτη Μωάμεθ, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν μια ρατσιστική πράξη που θα υποκινούσε το μίσος και θα αναστάτωνε μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο.

Η Charlie Hebdo πρόκειται να δημοσιεύσει την Τετάρτη, στην πρώτη σελίδα της μια γελοιογραφία του Προφήτη, στο πρώτο φύλλο που θα εκδώσει μετά την επίθεση που πραγματοποίησαν την περασμένη Τετάρτη ένοπλοι ισλαμιστές στα γραφεία της εβδομαδιαίας εφημερίδας στο Παρίσι, η οποία είχε αποτέλεσμα το θάνατο 12 ανθρώπων.

«Η έκδοση αυτή θα προκαλέσει ένα νέο κύμα μίσους στη γαλλική και τη δυτική κοινωνία γενικά και αυτό που κάνει το περιοδικό δεν εξυπηρετεί τη συνύπαρξη ή ένα διάλογο μεταξύ πολιτισμών», αναφέρει σε δήλωσή του το γραφείο του Μεγάλου Μουφτή Σάουκι Άλαμ, ενός από τους μουσουλμάνους ιερωμένους με τη μεγαλύτερη επιρροή.

«Αυτό είναι μια αδικαιολόγητη πρόκληση κατά των αισθημάτων των μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο», προστίθεται στη δήλωση.

Ο Μεγάλος Μουφτής χαρακτήρισε τρομοκρατική την επίθεση εναντίον του Charlie Hebdo και το ισλαμικό πανεπιστήμιο Αλ-Άζχαρ της Αιγύπτου, ένας θεσμός ηλικίας 1.000 ετών, αναφέρθηκε στην επίθεση ως εγκληματική πράξη. Ωστόσο επέκριναν επίσης τις γελοιογραφίες του Προφήτη που είχαν προκαλέσει διαμαρτυρίες όταν είχαν πρωτοδημοσιευθεί το 2005.

Το γραφείο του Μεγάλου Μουφτή καλεί τη γαλλική κυβέρνηση να απορρίψει αυτό που χαρακτηρίζει «ρατσιστική πράξη» εκ μέρους του Charlie Hebdo, κατηγορώντας την εφημερίδα ότι επιδιώκει να προκαλέσει «θρησκευτική διαμάχη… και να βαθύνει το μίσος».

tovima.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου