ΔΙΕΘΝΗ

Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν: «H τρομοκρατία μπορεί να αντιμετωπιστεί πολιτικά»

αλεχάντρο-κάστρο-εσπίν-h-τρομοκρατία-736905

«Το τρομερό πρόβλημα της τρομοκρατίας, πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολιτικό τρόπο από όλες τις χώρες» τόνισε ο γιος του προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο και ανιψιός του Φιντέλ Κάστρο, Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν (Alejandro Castro Espin) ο οποίος επισκέφτηκε την Ελλάδα με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά, του βιβλίου του «Το τίμημα της ισχύος – Η αυτοκρατορία του τρόμου».

Ο Αλεχάντρο Κάστο μίλησε για την τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία, για τον θείο του Φιντέλ Κάστρο, για το εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα, για το νέο του βιβλίο, αλλά και για την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη.

Η τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία

Παίρνοντας αφορμή ότι βρισκόταν στο Παρίσι, και μάλιστα μόλις 2,5 χιλιόμετρα από το σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης, ανέφερεότι το γεγονός αυτό του θύμισε τα γεγονότα που αντιμετωπίζει η Κούβα τα τελευταία 56 χρόνια. «Το πρόβλημα της τρομοκρατίας, αν δεν αντιμετωπιστεί πραγματικά και όπως πρέπει από τους διεθνείς ηγέτες, δεν πρόκειται να σταματήσει».

Και προσέθεσε ότι «η Κούβα έχει τονίσει πολλές φορές την ευαισθησία της για τα θέματα τρομοκρατίας και έχει δείξει την απέχθειά της απέναντι σε οποιοδήποτε είδους τρομοκρατικές ενέργειες από οποιονδήποτε και αν εκτελούνται»

Μάλιστα, τόνισε πως «ακόμα χειρότερο είναι το γεγονός ότι πολλές φορές αυτές οι ενέργειες έχουν τη στήριξη κυβερνήσεων και κρατών, όπως πχ διάφορες κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών που προώθησαν τρομοκρατικές ενέργειες εναντίων της Κούβας»

Υπάρχουν 50 τρομοκράτες που υπάρχουν στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών που ζουν χωρίς να τους ενοχλεί κανείς».

Οι απελευθέρωση των πέντε κουβανών κρατουμένων από τις φύλακες των ΗΠΑ

Ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν αναφερόμενος στην απελευθέρωση πέντε κουβανών κρατουμένων από τον Μπαράκ Ομπάμα στις 17 Δεκεμβρίου, έκανε λόγο για μια πράξη, «γενναία, η οποία έχει μεγάλη σημασία και είναι ίσως η αρχή να διορθωθεί αυτή η αδικία που γίνεται ενάντιας της Κούβας».

«Είναι παρήγορο το γεγονός που ο Ομπάμα αναγνώρισε πόσο λάθος ήταν η πολιτική των 10 προηγούμενων αμερικανών προέδρων απέναντι στη Κούβα».

Το εμπάργκο των ΗΠΑ απέναντι στη Κούβα

Αναφέρθηκε επίσης στον αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ και επισήμανε ότι «το κύριο όργανο τρομοκρατίας ενάντιας της Κούβας παραμένει ο οικονομικός, εμπορικός και πνευματικός αποκλεισμός που ισχύει από την πλευρά των ΗΠΑ για πάνω από 50 χρόνια.»

Ο Ομπάμα είπε ότι ξεκινάει η διαδικασία να βγει η Κούβα από την λίστα των χωρών που προωθούν την τρομοκρατία. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας διαδικασίας προκείμενου να αλλάξει αυτή η κατάσταση, μια απόφαση που έχει λάβει το κογκρέσο των ΗΠΑ.»

Φιντέλ Κάστρο

Μιλώντας για τον θείο του, Φιντέλ Κάστρο ανέφερε πως «είναι 88 χρόνων, είναι καλά τόσο στη φυσική όσο και στην πνευματική του υγεία, γράφει και ερευνά διάφορα ζητήματα, δεν δημοσιεύει όμως πολλά»

Ασχολείται με την έρευνα, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα και ερευνά το θέμα τον νέων τροφίμων, διάφορων φυτών που έχουν πολλές βιταμίνες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία τροφίμων τόσο για τα ζώα όσο και για ανθρώπους».

Παρακολουθεί από κοντά την εθνική και διεθνής κατάσταση, συναντιέται τακτικά με ηγέτες κρατών που επισκέπτονται την Κούβα σε διάφορες ευκαιρίες.

Για την άνοδο του φασισμού

Παράλληλα, αναφερόμενος στην άνοδο του φασισμού σε παγκόσμια κλίμακα ανέφερε πως «σε ολόκληρη την ιστορία ο φασισμός έπαιρνε δυνάμεις από προβλήματα στον τομέα της οικονομίας.»

Τα ιστορικά γεγονότα που δείχνουν αυτά τα φαινόμενα επαναλαμβάνονται, όπως στον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που είχαμε την άνοδο του φασισμού σε στιγμές κρίσης. Ένα αποτέλεσμα του φασισμού είναι ότι χτυπάει μεγάλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση. Αυτή η κρίση ξεκίνησε στην αρχή σαν χρηματοπιστωτική κρίση τον Αύγουστο του 2008 στις ΗΠΑ είχε μεγάλο αντίκτυπο σε μια σειρά χώρες ιδιαίτερα της Ευρώπης. Όπως είχε γίνει με την κρίση του 1929, έτσι και τώρα, από το μεγάλο χρηματοπιστωτικό κεφαλαίο ξεκίνησε η κρίση μέχρι που έφτασε στην πραγματική οικονομία».

Το βιβλίο

Τέλος, με τη συγγραφική του ιδιότητα ανέφερε πως «το βιβλίο πραγματεύεται την κρατική τρομοκρατία των ΗΠΑ ενάντιας στη Κούβα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, μια πολιτική που οι ΗΠΑ συνεχίζει εδώ και 200 χρόνια. Γίνεται αναφορά στη μεγάλη κρίση των ΗΠΑ και πως, έχοντας στα χέρια της το κύριο και παγκόσμιο νόμισμα, οδήγησε στην κρίση που έπληξε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα την Ευρώπη»

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν θα παραστεί στο Φεστιβάλ Κουβανικού Κινηματογράφου για τα 56 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης στον κινηματογράφο STUDIO New Star Art Cinema.

Το Φεστιβάλ Κουβανικού Κινηματογράφου θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου, μέχρι και την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου και σε αυτό θα προβληθούν 26 ταινίες και 12 ντοκιμαντέρ.

in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου