ΔΙΕΘΝΗ

Το Κάιρο διαψεύδει ότι εμπόδισε την είσοδο στη χώρα στην Άμαλ Κλούνεϊ

το-κάιρο-διαψεύδει-ότι-εμπόδισε-την-εί-740460

Η Αίγυπτος διέψευσε ότι απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα στην Αμάλ Κλούνεϊ, γνωστή δικηγόρο και σύζυγο του ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ. Η τελευταία είχε δηλώσει στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian» ότι οι αιγυπτιακές αρχές απείλησαν να τη συλλάβουν τον Φεβρουάριο του 2014, ενώ ετοιμαζόταν να δημοσιεύσει μια έκθεση επικριτική για το δικαστικό σύστημα της Αιγύπτου.

«Οι Αρχές δεν εμπόδισαν την Κλούνεϊ να έρθει στην Αίγυπτο, δεν υπάρχει κανένα μέτρο που να εμποδίζει την έλευσή της, τίποτα δεν εμποδίζει την είσοδό της (στη χώρα) οποιαδήποτε στιγμή» ανέφερε το αιγυπτιακό Υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το πρακτορείο Mena.

Η Αμάλ Κλούνεϊ ανέλαβε συνήγορος ενός εκ των τριών φυλακισμένων δημοσιογράφων του Al Jazeera, οι οποίοι -όπως τονίζει- είναι θύματα των ίδιων παρατυπιών που η ίδια κατέγραψε στην έκθεση του Φεβρουαρίου του 2014 για την αιγυπτιακή Δικαιοσύνη.

Στην έκθεση, που συντάχθηκε για λογαριασμό της Διεθνούς Ένωσης Δικηγόρων, η Αμάλ Κλούνεϊ, ειδική σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογράμμιζε πως η αιγυπτιακή Δικαιοσύνη πρέπει να καταστεί περισσότερο ανεξάρτητη.

«Τη στιγμή που επρόκειτο να δημοσιευθεί η έκθεση, άρχισαν απαγορεύοντάς μας να τη δημοσιεύσουμε στο Κάιρο. Ρώτησαν: “Μήπως η έκθεση επικρίνει τον στρατό, τη Δικαιοσύνη ή την Κυβέρνηση;”. Απαντήσαμε: “Ναι”. “Στην περίπτωση αυτή, κινδυνεύετε να συλληφθείτε” είπαν τότε» δήλωσε η Βρετανίδα δικηγόρος.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο Λονδίνο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου