ΔΙΕΘΝΗ

Ζημιά 2,1 δισ.της Τουρκίας από το λαθρεμπόριο πετρελαίου του ISIS

ζημιά-21-δισ-της-τουρκίας-από-το-λαθρεμπ-743221

Η αποτυχία της τουρκικής κυβέρνησης να σταματήσει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από το να εισάγουν λαθραία πετρέλαιο από τα σύνορα του Ιράκ και της Συρίας, συνιστά μεγάλο πλήγμα για την οικονομία, αναφέρουν δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο. Ειδικοί εκτιμούν ότι η ζημιά από το λαθρεμπόριο πετρελαίου για τη Τουρκία άγγιξε τα 2,6 δισ. δολάρια (2,1 δισ. ευρώ) αυτόν τον χρόνο. Η εφημερίδα Millet έγραψε την Κυριακή ότι εξαιτίας του λαθρεμπορίου πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος, η Τουρκία έχασε 862 εκ. δολάρια (700 εκ. ευρώ) σε φόρους, ενώ οι τούρκοι βενζινοπώλες έχασαν 1,72 δισ. δολάρια (1,4 δισ. ευρώ).

Το λαθρεμπόριο πετρελαίου δεν είναι κάτι καινούριο στη Τουρκία αλλά με τον συριακό εμφύλιο και την άνοδο του συριακού κράτους το φαινόμενο έχει ενταθεί. Υπολογίζεται ότι το λαθρεμπόριο πετρελαίου στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας – Ιράκ έχει αυξηθεί κατά 314% από όταν ξεκίνησε ο πόλεμος. Το κόστος της βενζίνης στη Τουρκία, είναι από το υψηλότερο στον κόσμο εξαιτίας της βαριάς φορολογίας. Η τουρκική κυβέρνηση έχει επιβάλει 61% φόρο στη βενζίνη, 55% στο ντίζελ και 50% στο υγροποιημένο αέριο πετρελαίου (LPG).

Πρατήρια βενζίνης στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας συμφώνησαν να αγοράσουν πετρέλαιο από τους λαθρέμπορους στο μισό της τιμής της αγοράς. Πιστεύεται ότι το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει τον δικό του στόλο από βυτιοφόρα για τη μεταφορά του πετρελαίου, ενώ η τουρκική κυβέρνηση δείχνει να μην μπορεί να αντιμετωπίσει το λαθρεμπόριο. Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ελέγχουν πετρελαιοπηγές και διυλιστήρια στο βόρειο Ιράκ και εξάγουν πετρέλαιο μέσω των δικτύων τους σε Τουρκία, Λίβανο και Ιράν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το Ισλαμικό Κράτος φέρεται να παράγει μεταξύ 25.000 και 40.000 βαρελιών ημερησίως.

tovima.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου