ΔΙΕΘΝΗ

Δεκάδες συλλήψεις στην Καλιφόρνια σε διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας

δεκάδες-συλλήψεις-στην-καλιφόρνια-σε-757263

Τουλάχιστον 150 διαδηλωτές συνελήφθησαν στην Καλιφόρνια στη διάρκεια της νύχτας, στη διάρκεια νέων διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ.

Οι διαδηλωτές έκλεισαν έναν κεντρικό αυτοκινητόδρομο, διαμαρτυρόμενοι για την χρήση φονικής βίας εκ μέρους λευκών αστυνομικών εναντίον μελών μειονοτήτων.

Εν τω μεταξύ, στη Νέα Υόρκη, αργά το βράδυ της Δευτέρας, αστέρες του μπάσκετ περιλαμβανομένου του διασημότερου παίκτη της ομάδας Cleveland Cavaliers, του Λεμπρόν Τζέιμς, συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, φορώντας μπλούζες που έγραφαν το σύνθημα «Δε μπορώ να αναπνεύσω» – την τελευταία φράση του Έρικ Γκάρνερ, του άνδρα που έχασε την ζωή του όταν αστυνομικός τον ακινητοποίησε με λαβή στραγγαλισμού.

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται καθημερινά σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ από τότε που ένα σώμα ενόρκων αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να μην ασκήσει δίωξη εναντίον ενός αστυνομικού για τον θάνατο του Γκάρνερ, ενός άοπλου πατέρα έξι παιδιών, τον Ιούλιο.

Πολλοί εκατοντάδες άνθρωποι εισέβαλαν στον αυτοκινητόδρομο 80 στην πόλη Μπέρκλεϊ, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο το βράδυ της Δευτέρας προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση και στα δύο ρεύματα.

Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Τροχαίας των Εθνικών Οδών στην Καλιφόρνια.

Περισσότεροι από 150 άνθρωποι συνελήφθησαν με τις κατηγορίες κυρίως της αντίστασης ή της παρεμπόδισης αστυνομικών, προσέθεσε ο ίδιος.
Νωρίτερα δεκάδες διαδηλωτές σταμάτησαν ένα τρένο Άμτρακ καθώς ορισμένοι ξάπλωσαν στις ράγες απ’ όπου θα περνούσε ενώ άλλοι κάθονταν σε έναν καναπέ που είχαν τοποθετήσει κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών.

Έξω από το Barclays Center στο Μπρούκλιν μία ομάδα περίπου 300 διαδηλωτών διέκοψε την κυκλοφορία στους δρόμους και φώναζε το σύνθημα «Δε μπορώ να αναπνεύσω» στη μνήμη του Έρικ Γκάρνερ και το σύνθημα «(έχουμε) ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε» αναφερόμενοι στον έφηβο Μάικλ Μπράουν που έχασε την ζωή του στο Φέργκιουσον του Μιζούρι όταν ένας λευκός αστυνομικός τον πυροβόλησε.

Στο κέντρο του Φοίνιξ περίπου 200 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στα κεντρικά της αστυνομίας για τον θάνατο ενός άλλους άοπλου μαύρου άνδρα από έναν λευκό αστυνομικό με τις αρχές να υποστηρίξουν ότι ο θάνατός του προήλθε κατά τη διάρκεια της πάλης μεταξύ τους.

Οι διαδηλωτές ζητούν από την αστυνομία να δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του αστυνομικού που εμπλέκεται στον θανάσιμο τραυματισμό από πυρά του 34χρονου Ρουμέιν Μπρίσμπον, ενός ανθρώπου που η αστυνομία υποπτευόταν για εμπορία ναρκωτικών.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου