ΔΙΕΘΝΗ

Νέες καταγγελίες κατά του Μπιλ Κόσμπι για σεξουαλική κακοποίηση

νέες-καταγγελίες-κατά-του-μπιλ-κόσμπι-760799

Μία ημέρα μετά την αγωγή που κατέθεσε εις βάρος του Μπιλ Κόσμπι γυναίκα στην Καλιφόρνια κατηγορώντας τον για σεξουαλική κακοποίηση το 1974 όταν εκείνη ήταν μόλις 15 ετών, τρεις γυναίκες μίλησαν δημοσίως σχετικά με τις καταγγελίες τους για σεξουαλική κακοποίηση από τον Κόσμπι.

Η «πτώση» του Μπιλ Κόσμπι του προτύπου του οικογενειάρχη της αμερικανικής τηλεόρασης, υπήρξε απότομη. Τις τελευταίες εβδομάδες, περισσότερες από 12 γυναίκες έχουν δημοσίως κατηγορήσει τον ηθοποιό για σεξουαλική κακοποίηση εις βάρος τους πριν από πολλές δεκαετίες -ακόμη κι από την δεκαετία του 1960- με αποτέλεσμα να ματαιωθούν πολλές προγραμματισμένες επαγγελματικές του εμφανίσεις.

Η δικηγόρος Γκλόρια Όλρεντ που οργάνωσε τη συνέντευξη Τύπου κάλεσε τον γνωστό ηθοποιό να παραιτηθεί της παραγραφής του αδικήματος και να επιτρέψει στις γυναίκες που τον κατηγορούν να καταφύγουν στα δικαστήρια, κάτι που θα δώσει στα φερόμενα θύματα τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους και στον ίδιο να καθαρίσει το όνομά του.

Εναλλακτικά, θα μπορούσε να βάλει 100 εκατομμύρια δολάρια σε ένα ταμείο, να επιτρέψει σε δικαστές να ακούσουν τις κατηγορίες, να αποφασίσουν εάν οι κατηγορίες έχουν κάποια αξία και να επιδικάσουν αποζημιώσεις.

«Ο κόσμος οφείλει να γνωρίζει εάν ο Κόσμπι είναι άγιος ή σεξουαλικό αρπακτικό. Προκαλούμε τον κ. Κόσμπι να βάλει τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη, επιλέγοντας μία από τις δύο επιλογές» είπε η ίδια.

Οι γυναίκες -μία εκ των οποίων υποστηρίζει ότι ήταν 17 ετών όταν γνώρισε τον Κόσμπι- έκλαιγαν κατά την ανάγνωση της σχετικής καταγγελίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Επί σειρά ετών, δεν έλεγα σε κανέναν τι μου είχε κάνει γιατί φοβόμουν. Αισθανόμουν ότι με απειλούσε και ότι κανένας δεν θα με πίστευε» είπε η Μπεθ Φεριέ, η οποία ισχυρίζεται ότι είχε δεσμό με τον Κόσμπι στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Η Φεριέ ισχυρίζεται ότι ο Κόσμπι της επιτέθηκε σεξουαλικά μετά το τέλος της ερωτικής τους σχέσης.

Λίγο μετά την συνέντευξη Τύπου, αίθουσα μουσικής στη Νέα Υόρκη είπε ότι δύο σόου του Κόσμπι που είχαν προγραμματιστεί, ακυρώθηκαν, μετά από συμφωνία των δύο πλευρών. Σόου σε Ουάσινγκτον και Λας Βέγκας έχουν επίσης ακυρωθεί, ενώ το Netflix και το NBC «πάγωσαν» πρότζεκτ που ετοίμαζαν για τον ηθοποιό.

Ο συνήγορός του χαρακτηρίζει τις εις βάρος του πελάτη του κατηγορίες δυσφημιστικές και ανυπόστατες και δεν ήταν διαθέσιμος να σχολιάσει. Εναντίον του ηθοποιού δεν έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία.

Μία γυναίκα που έδωσε στη δημοσιότητα μόνο το μικρό της όνομα, η Τσίλαν, κατήγγειλε ότι το 1986, σε ηλικία 17 ετών, ο Κόσμπι τις έδωσε ναρκωτικά και αλκοόλ και άρχισε να της επιτέθηκε. Εκείνη έχασε τις αισθήσεις της και ξύπνησε 16 χρόνια αργότερα.

Η Φεριέ, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι είναι μία από τις πολλές γυναίκες οι οποίες το 2005 είχαν καταθέσει συλλογική αγωγή σε αστικό δικαστήριο με ανάλογες κατηγορίες εις βάρος του ηθοποιού, η οποία και διευθετήθηκε.

Μία άλλη γυναίκα, η Έλεν Χέιες, κατηγορεί τον Κόσμπι ότι την ακολουθούσε για αρκετές ημέρες το 1973 και ότι της χάιδεψε το στήθος μέσα σε μπαρ. «Η συμπεριφορά του ήταν εκείνη ενός αρπακτικού» είπε.

Ορισμένοι διάσημοι σταρ -ανάμεσά τους και η Γούπι Γκόλντμπεργκ- έχουν σπεύσει να υπερασπιστούν τον Μπιλ Κόσμπι, λέγοντας ότι χρειάζονται αποδείξεις. Ο λογαριασμός του ηθοποιού στο Twitter ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου