ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα εγκαταλείπει τον South Stream και προωθεί συνεργασία με Αγκυρα

η-μόσχα-εγκαταλείπει-τον-south-stream-και-προωθε-763761

Την άρνηση της ΕΕ να δώσει «πράσινο φως» για την υλοποίηση του South Stream επικαλέστηκε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για να ανακοινώσει ότι θα εγκαταλείψει το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου.

Ωστόσο, η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο ενεργειακής συνεργασίας με την Τουρκία, όπως σημείωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη συνάντηση που είχε στην Αγκυρα με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνεργασία, την οποία περιέγραψε ο ρώσος πρόεδρος, αφορά τη δημιουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου για την νότια Ευρώπη. Ο κόμβος αυτός θα χωροθετηθεί στα σύνορα Τουρκίας – Ελλάδας.

Μέσω του κόμβου αυτού, θα αυξηθούν οι ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Τουρκία, είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος παράλληλα υποσχέθηκε και μείωση τιμών.

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τούρκο ομόλογό του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει διστακτικότητα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του South Stream.

«Καθώς εξακολουθούμε να μην έχουμε λάβει την άδεια της Βουλγαρίας, σκεφτόμαστε ότι στην παρούσα κατάσταση η Ρωσία δε μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου» σημείωσε ο Πούτιν.

«Εάν η Ευρώπη δεν θέλει να προχωρήσει στην υλοποίηση (του South Stream), τότε δεν θα προχωρήσουμε στην υλοποίησή του» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με την Αγκυρα, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα μειώσει τις τιμές φυσικού αερίου για την Τουρκία κατά 6%, αρχής γενομένης από το 2015, και ότι έχει συμφωνήσει να προμηθεύσει με επιπλέον 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την Τουρκία, «με στόχο να ικανοποιήσει τις ανάγκες της».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου