ΔΙΕΘΝΗ

Παρατείνονται έως τον Ιούνιο του 2015 οι συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν

παρατείνονται-έως-τον-ιούνιο-του-2015-οι-σ-771361

Χωρίς συμφωνία έληξαν οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών των Έξι και του Ιράν στη Βιέννη. Η προθεσμία για συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης παρατείνεται έως τα τέλη Ιουνίου του 2015 και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες εβδομάδες.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι συνομιλίες παρατάθηκαν έως τα τέλη Ιουνίου και είπε σε δημοσιογράφους ότι «σημειώθηκε σημαντική πρόοδος» στη διάρκεια των συνομιλιών.

Ο Φίλιπ Χάμοντ είπε ότι στόχος είναι να επιτευχθεί «συμφωνία επί της αρχής» μέσα στους τρεις επόμενους μήνες.

Το Ιράν και η Ομάδα των Έξι (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) θα καθορίσουν το πλαίσιο της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έως τον Μάρτιο, αναφέρουν διπλωμάτες. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν έως τα τέλη Ιουνίου.

Ο Χάμοντ ότι οι συνομιλίες θα επαναληφθούν τον επόμενο μήνα αν και δεν είναι ξεκάθαρο πού θα διεξαχθούν οι συνομιλίες.

Παράλληλα, ο Χάμοντ διευκρίνισε ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων το Ιράν θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια (564,2 εκατ. ευρώ) κάθε μήνα από τους πόρους που έχουν παγώσει εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη.

Ο Χάμοντ διευκρίνισε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας των Έξι θα συνεχιστούν βάσει των όρων της προσωρινής συμφωνίας, που συνήφθη τον Νοέμβριο του 2013 στη Γενεύη.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η συνάντηση έληξε χωρίς συμφωνία δείχνει ότι υπάρχουν αρκετά ακόμα που χωρίζουν το Ιράν και την Ομάδα των Έξι.

Την παράταση των συνομιλιών επιβεβαίωσε και αξιωματούχος του Ιράν.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στον ιρανικό λαό αργότερα τη Δευτέρα, αν και δεν είναι γνωστό εάν θα αναφερθεί στις συνομιλίες για τα πυρηνικά ή όχι.

Το αγκάθια είναι τα επίπεδα εμπλουτισμού του ουρανίου και ο εξοπλισμός φυγοκέντρησης αφ’ ενός, και το χρονοδιάγραμμα για την άρση των κυρώσεων αφ’ ετέρου.

«Παρά την καλή και πολύ εποικοδομητική ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων, δυστυχώς δεν φτάσαμε τόσο μακριά όσο ελπίζαμε και ήλπιζα» είπε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βέλτερ Σταϊνμάγερ.

Από την πλευρά του, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι στις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

ΙΑΕΑ: Η Τεχεράνη έχει μειώσει το απόθεμά της σε ουράνιο

Το Ιράν έχει μειώσει τα αποθέματά του σε χαμηλού εμπλουτισμού ουράνιο και έχει προχωρήσει και σε άλλες ενέργειες για να συμμορφωθεί με τους όρους της περσινής προσωρινής συμφωνίας που σύναψε με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αναφέρει μια έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Η ΙΑΕΑ εξέδωσε την εξαμηνιαία έκθεσή της για τη εφαρμογή της προσωρινής συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας των Έξι τη Δευτέρα.

Η Υπηρεσία ελέγχει αν το Ιράν συμμορφώνεται με τους όρους της προσωρινής συμφωνίας που συνήφθη τον Νοέμβριο του 2013.

Βάσει αυτής, η Τεχεράνη συμφώνησε να σταματήσει το μεγαλύτερο μέρος της πυρηνικής του δραστηριότητας με αντάλλαγμα την άρση κάποιων κυρώσεων. Παράλληλα, δεσμεύθηκε να περιορίσει το απόθεμά του σε χαμηλού εμπλουτισμού φυσικό ουράνιο.

Η εμπιστευτική έκθεση της ΙΑΕΑ, η οποία έχει περιέλθει στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, αναφέρει ότι το απόθεμα του Ιράν πλέον ανέρχεται σε λιγότερα από 7.400 κιλά, κάτω από το όριο που συμφωνήθηκε πέρυσι.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου