ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ασιάτες φοιτητές καταγγέλλουν το Χάρβαρντ για ρατσισμό

ηπα-ασιάτες-φοιτητές-καταγγέλλουν-το-7526

Μήνυση εναντίον του Χάρβαρντ για φυλετικές διακρίσεις κατέθεσε οργάνωση που εκπροσωπεί μαθητές λυκείου, κατηγορώντας το υψηλού κύρους αμερικανικό πανεπιστήμιο ότι εφαρμόζει ρατσιστική πολιτική εισαγωγών, ιδίως εις βάρος αμερικανών ασιατικής καταγωγής.

Σύμφωνα με την μήνυση που κατέθεσε στη Μασαχουσέτη η οργάνωση Φοιτητές Υπέρ των Δίκαιων Εισαγωγών, το Χάρβαρντ, όταν αποφασίζει ποιους φοιτητές θα κάνει δεκτούς, «δείχνει προτίμηση προς τους λευκούς, τους μαύρους και τους ισπανόφωνους εις βάρος των φοιτητών ασιατικής καταγωγής που έχουν καλύτερα προσόντα».

Παρόμοια μήνυση κατέθεσε η οργάνωση και εναντίον του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ. «Οι πολιτικές διάκρισης στις εισαγωγές στο πανεπιστήμιο απαγορεύονται ρητά από την Τέταρτη Τροποποίηση του Συντάγματος και τους ομοσπονδιακούς νόμους για τα πολιτικά δικαιώματα», αναφέρει.

Προσθέτει ότι τόσο το Χάρβαρντ όσο και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας «δεν ακολουθούν τις νέες νόρμες για “εξέταση εις βάθος”», που υποστήριξε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 2013 και σύμφωνα με τις οποίες οι εισαγωγές στα πανεπιστήμια πρέπει να αποφασίζονται βάσει «ουδέτερων ρατσιστικά μέτρων προκειμένου να επιτυγχάνεται η ποικιλία» αντί να εφαρμόζονται «πολιτικές θετικών διακρίσεων με βάση τη ράτσα».

Πρώτον, το Χάρβαρντ χρησιμοποιεί τη ράτσα για να επιτύχει «ανεπίτρεπτες διακρίσεις εις βάρος ασιατοαμερικανών» παρόμοιες με τον τρόπο με τον οποίο περιόρισε τους εβραίους φοιτητές, αναφέρει η μήνυση. Δεύτερον, το Χάρβαρντ εφαρμόζει φυλετική εξισορρόπηση η οποία αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι αριθμοί για τις εισαγωγές και τις εγγραφές έχουν παραμείνει εν πολλοίς οι ίδιοι με τα χρόνια, ενώ τα ποσοστά αιτήσεων εισαγωγής και τα προσόντα των διαφόρων φυλετικών ομάδων έχουν αλλάξει σημαντικά.

«Τα εξαιρετικά σταθερά επί καιρό στοιχεία για τις εισαγωγές και τις εγγραφές αποτελούν το σκόπιμο αποτέλεσμα εκ προθέσεως φυλετικών διακρίσεων που έχουν σχεδιαστεί για να επιτευχθεί μια προκαθορισμένη φυλετική ισορροπία στο σώμα των φοιτητών», αναφέρει.

Τρίτον, το Χάρβαρντ δεν χρησιμοποιεί την ράτσα ως ένα συν για τους αιτούντες αλλά ως καθοριστικό χαρακτηριστικό της αίτησης. «Μόνο η χρήση της ράτσας ή της φυλής ως κυρίαρχο παράγοντα στις αποφάσεις για τις εισαγωγές θα μπορούσε να εξηγήσει, για παράδειγμα, το εντυπωσιακά χαμηλό ποσοστό εισαγωγής Ασιατοαμερικανών με υψηλές επιδόσεις».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου