ΔΙΕΘΝΗ

Ιερουσαλήμ: Διεθνής κατακραυγή για την επίθεση στη συναγωγή

ιερουσαλήμ-διεθνής-κατακραυγή-για-τη-7547

Απερίφραστα καταδικάζει η διεθνής κοινότητα τη δολοφονική επίθεση σε εβραϊκή συναγωγή στην Ιερουσαλήμ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων πιστών.

Η επίθεση σημειώθηκε από δύο παλαιστίνιους άνδρες που κρατούσαν πυροβόλα όπλα, μαχαίρια και τσεκούρια. Οι δύο δράστες έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες ισραηλινών αστυνομικών.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PELP). Η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης, οι Ταξιαρχίες του Αμπού Άλι Μούσταφα, κάλεσε τους ένοπλους Παλαιστινίους να «ενώσουν τις δυνάμεις τους στην αντίσταση κατά της (ισραηλινής) κατοχής».

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε την επίθεση στη συναγωγή. Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη εκ μέρους του Αμπάς της βίας που συγκλονίζει τη Μέση Ανατολή το τελευταίο διάστημα.

«Η προεδρία καταδικάζει την επίθεση εναντίον εβραίων πιστών σε έναν από τους τόπους λατρείας τους στη δυτική Ιερουσαλήμ και καταδικάζει τη δολοφονία πολιτών, ανεξαρτήτως του ποιοι είναι οι δράστες» ανέφερε σε δήλωσή του στο πρακτορείο Reuters.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός έχει κατηγορήσει τον Αμπάς ότι υποκινεί τη βία στην Ιερουσαλήμ.

Η ανακοίνωση του παλαιστίνιου προέδρου αναφέρει: «Έχει έρθει η ώρα να μπει τέλος στην κατάληψη και να βάλουμε τέλος στις αιτίες έντασης και βίας και έχουμε δεσμευτεί για μία δίκαιη λύση στη βάση των δύο κρατών, σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία».

Σε καταδίκη της επίθεσης προχώρησε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος έκανε λόγο για «απόλυτο τρόμο».

Ο Κέρι μίλησε τηλεφωνικά με τον ισραηλινό πρωθυπουργό για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του και τη στήριξή του. Μετά τη συνάντησή του με τον βρετανό ομόλογό του στο Λονδίνο, ο Κέρι μίλησε και με τον Μ.Αμπάς εκφράζοντας τη στήριξή του στη δήλωση καταδίκης της επίθεσης. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον παλαιστίνιο πρόεδρο να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποκλιμάκωση της έντασης.

«Αθώοι άνθρωποι που είχαν πάει για να προσκυνήσουν πέθαναν στην συναγωγή», δήλωσε ο Κέρι. «Δέχθηκαν χτυπήματα με τσεκούρι, δολοφονήθηκαν σε ένα ιερό μέρος σε μια πράξη απόλυτου τρόμου, μια παράλογη κτηνωδία και δολοφονία. Καλώ τους Παλαιστίνιους σε κάθε επίπεδο της ηγεσίας να καταδικάσουν την επίθεση με τους πιο έντονους όρους. Αυτή η βία δεν έχει θέση πουθενά, ιδιαίτερα μετά τη συζήτηση που μόλις είχαμε τις προάλλες στο Αμμάν» τόνισε.

Την επίθεση καταδίκασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι το μόνο που επιτυγχάνει είναι να «βλάπτει οποιοδήποτε βήμα προς την ειρήνη».

«Είναι μια τρομοκρατική ενέργεια εναντίον πιστών κατά τη διάρκεια της πρωινής τους προσευχής και είναι καταδικαστέα από κάθε άποψη» επισήμανε σε ανακοίνωσή της η Μογκερίνι, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια της στις οικογένειες των θυμάτων.

«Καλώ όλους τους ηγέτες της περιοχής να εργαστούν από κοινού και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εκτονωθεί άμεσα η κατάσταση και να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση» πρόσθεσε η Μογκερίνι, καλώντας Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να επαναλάβουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες που έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε «με τον πλέον απερίφραστο τρόπο» την αποτρόπαια επίθεση εναντίον της συναγωγής, ενώ παράλληλα καταδίκασε «όσους τόλμησαν να χαιρετίσουν την ενέργεια αυτή».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις αλυσιδωτές πράξεις βίας στην Ιερουσαλήμ, το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη. Καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο την ειδεχθή επίθεση σήμερα το πρωί σε συναγωγή στην Ιερουσαλήμ και όσους τόλμησαν να εκφράσουν ικανοποίηση για την ενέργεια αυτή, ενώ εκφράζει την αλληλεγγύη του στις οικογένειες των θυμάτων και τον ισραηλινό λαό» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο γάλλος πρόεδρος αναφέρεται στις παλαιστινιακές οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ που εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επίθεση.

Για «αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση» έκανε λόγο ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας την επίθεση ως «παράλογη πράξη βίας που πλήττει τις προσπάθειες δημιουργίας πρόσφορων συνθηκών για την προώθηση της ειρηνικής επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήματος».

Πρόκειται, είπε ο κ. Βενιζέλος, για «ένα ανεπίτρεπτο, μισαλλόδοξο, χτύπημα στον πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα των Ιεροσολύμων και στις αρχές της ειρηνικής συμβίωσης και της θρησκευτικής ανοχής».

Τεταμένη είναι η κατάσταση στην Ιερουσαλήμ τις τελευταίες εβδομάδες, με τις εκατέρωθεν επιθέσεις να έχουν αυξηθεί και τους ισραηλινούς να εκφράζουν φόβο για μία Ιντιφάντα (εξέγερση).

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου