ΔΙΕΘΝΗ

Προς προληπτικά μέτρα στην ΕΕ για την γρίπη που εξοντώνει πτηνά

προς-προληπτικά-μέτρα-στην-εε-για-την-γ-10414

Επείγοντα μέτρα για να περιορίσει την ενδεχόμενη εξάπλωση ιού γρίπης που εντοπίστηκε σε φάρμες πουλερικών στην βορειοδυτική Ευρώπη αναμένεται να υιοθετήσει η Κομισιόν.

Πρόκειται για άκρως παθογόνο στέλεχος της γρίπης των πτηνών, που είχε ανιχνευθεί σε πτηνοτροφείο της Ολλανδίας δύο εβδομάδες αφού εμφανίστηκε στη Γερμανία.

Η απόφαση της Κομισιόν, που δρομολογείται για τη Δευτέρα, αναμένεται να καθορίσει τις ζώνες από τις οποίες δεν θα επιτρέπει η διάθεση κτηνοτροφικών προϊόντων από πουλερικά. Αρχικά φαίνεται ότι θα αφορά τις ζώνες που έχουν ήδη καθοριστεί από την ολλανδική κυβέρνηση.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να υιοθετήσει τη Δευτέρα απόφαση με επείγοντα προσωρινά προστατευτικά μέτρα σχετικά με το ζήτημα» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισικόν Ρικάρντο Καρντόσο.

Η περιοχή γύρω από την ολλανδική φάρμα στην οποία εντοπίστηκαν τα κρούσματα τέθηκε σε καραντίνα. Οι ολλανδικές αρχές έχουν απαγορεύσει τη μεταφορά πουλερικών για 21 μέρες, απόφαση που καλύπτει επίσης τα αβγά, την κοπριά και το χρησιμοποιημένο άχυρο.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου