ΔΙΕΘΝΗ

Τελεσίγραφο Μόσχας προς Παρίσι για τα Mistral

τελεσίγραφο-μόσχας-προς-παρίσι-για-τα-mi-12725

Προθεσμία μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου για να παραδώσει το πρώτο πολεμικό πλοίο Mistral στη Ρωσία, έχει η Γαλλία αν δεν θέλει να εκτεθεί σε “σοβαρές” απαιτήσεις για αποζημίωση, δήλωσε σήμερα “υψηλόβαθμη” ρωσική πηγή, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

“Προετοιμαζόμαστε για διάφορα σενάρια. Θα περιμένουμε μέχρι το τέλος του μήνα (την παράδοση του πρώτου Mistral) και στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε τις σοβαρές οικονομικές απαιτήσεις μας”, δήλωσε η ίδια πηγή.

Τα Mistral, πολεμικά πλοία αποβατικής κρούσης και διοίκησης που πωλήθηκαν από τη Γαλλία στη Ρωσία τον Ιούνιο του 2011 έναντι 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ, είναι στο επίκεντρο ενός διπλωματικο-στρατιωτικού αδιεξόδου μετά την απόφαση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ να συνδεθεί η παράδοσή τους με την πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.

Στα τέλη Οκτωβρίου η Μόσχα είχε δηλώσει ότι είχε κληθεί να παραλάβει στις 14 Νοεμβρίου το πρώτο από τα πλοία αυτά, το “Βλαδιβοστόκ”.

Η γαλλική κυβέρνηση και η κατασκευάστρια εταιρία διέψευσαν αμέσως τη ρωσική ανακοίνωση εν μέσω επικρίσεων των χωρών του ΝΑΤΟ.

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας δήλωσε την Τετάρτη ότι “καμιά ημερομηνία παράδοσης” πολεμικού πλοίου Μιστράλ στη Ρωσία “δεν μπορεί να οριστεί σε αυτό το στάδιο”.

Το ακανθώδες θέμα των Μιστράλ αναμένεται να περιληφθεί στο πρόγραμμα της συνάντησης μεταξύ του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και του ομολόγου του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας το Σάββατο και την Κυριακή.

Αν η Γαλλία αποφασίσει να παραδώσει τα πολεμικά αυτά πλοία, πραγματικά “ελβετικά μαχαίρια” του Πολεμικού Ναυτικού λόγω των πολλών δυνατοτήτων τους (μπορούν να μεταφέρουν 16 ελικόπτερα, τέσσερις πλοία αποβάσεων, 13 άρματα μάχης, ένα αρχηγείο, 450 στρατιώτες πεζικού και ένα νοσοκομείο), είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει αναστάτωση στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή απέναντι από τη Ρωσία.

Αντίθετα, ακύρωση της παράδοσης των πλοίων μπορεί να οδηγήσει το Παρίσι στη δύσκολη θέση του εταίρου που δεν τηρεί τα συμβόλαιά του. Και μια τέτοια απόφαση πιθανόν να κοστίσει ακριβά σε κυρώσεις στη Γαλλία, την ώρα που τα οικονομικά της είναι στο κόκκινο.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου