ΔΙΕΘΝΗ

Σε αδιέξοδο οδηγούνται ξανά οι συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν

σε-αδιέξοδο-οδηγούνται-ξανά-οι-συνομι-19749

Δεν διαφαίνεται υπέρβαση των τελευταίων δύσκολων σημείων στις συνομιλίες των «Έξι» και του Ιράν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ πλησιάζει η ημερομηνία που έχει τεθεί ως προθεσμία για συμφωνία. Οι διήμερες συνομιλίες που ολοκληρώθηκαν στο Ομάν ήταν «σοβαρές» αλλά «δύσκολες», όπως αναφέρουν όλες οι πλευρές.

Ο επικεφαλής της ιρανικής ομάδας διαπραγμάτευσης, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Αμπάς Αράκτι, είπε χαρακτηριστικά πως μετά το διήμερο «σκληρής δουλειάς, δεν είμαι ακόμη σε θέση να μιλήσουμε για πρόοδο, αλλά δεν μπορώ ούτε να πω πως τα πράγματα δεν κύλησαν καλά».

Από την αμερικανική πλευρά, οι συνομιλίες ήταν «σκληρές, άμεσες και σοβαρές» ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Οι διαφορές παραμένουν και το χάσμα εξακολουθεί και υφίσταται για διάφορα θέματα» είχε δηλώσει νωρίτερα στο Reuters υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος.

Πάντως στο λογαριασμό του ανώτατου ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter αναρτήθηκε ένα μήνυμα όπου απαριθμούνται οι 9 λόγοι που ο ίδιος υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Επαναλαμβάνοντας αποσπάσματα από τα κηρύγματα που εκφωνεί ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν από τον Ιούνιο του 2013, ο λογαριασμός @khamenei_ir, που θεωρείται ότι διαχειρίζονται οι στενοί του συνεργάτες, απαριθμεί 9 λόγους για τους οποίους ο Χαμενεΐ υποστηρίζει τις συνομιλίες αυτές.

Μεταξύ αυτών υπενθυμίζεται η «αποφασιστικότητα» του Ιράν «να κλείσει το θέμα των πυρηνικών, παρά τη βούληση των εχθρών να παρατείνουν» το ζήτημα, και η βούλησή του «να απωθήσει το κακό του Μεγάλου Σατανά (σ.σ. των ΗΠΑ) και να επιλύσει το πρόβλημα».

Ο ίδιος άλλωστε θέλει να «υπογραμμίσει την ξεκάθαρη πολιτική του Ιράν να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα», ενώ επιβεβαιώνει ότι στηρίζει «τις αποφάσεις των αξιωματούχων της χώρας για σεβασμό των κόκκινων γραμμών» που έχει ορίσει και ο ίδιος. Μία εξ αυτών αφορά την κλίμακα του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου στο μέλλον – η Τεχεράνη θέλει η κλίμακα να είναι βιομηχανική, οι χώρες της Δύσης αξιώνουν ο εμπλουτισμός ουρανίου να είναι σημαντικά μειωμένος σε σύγκριση με σήμερα.

Άλλος ένας λόγος είναι το να επιτευχθεί «η μεταβολή των σχέσεων» μεταξύ του Ιράν και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, που έχει αναλάβει να επαληθεύσει τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Αυτές οι σχέσεις, δύσκολες και εμφορούμενες από αμοιβαία δυσπιστία, πρέπει να γίνουν «ομαλές και όχι έκτακτες».

Την ίδια ώρα στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε την Τρίτη εναντίον μίας συμφωνίας που θα επιτευχθεί βεβιασμένα ανάμεσα στη διεθνή κοινότητα και το Ιράν.

«Δεν υπάρχει μετριοπάθεια στο Ιράν» τόνισε σε μια ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου.

Το Ιράν «είναι αμετανόητο, αδιόρθωτο, καλεί για την εξολόθρευση του Ισραήλ, προωθεί τη διεθνή τρομοκρατία, και όπως ανέφερε η έκθεση της IAEA, συνεχίζει να εξαπατά τη διεθνή κοινότητα σε ό,τι αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα» υποστήριξε ο ίδιος αναφερόμενος στην πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Απηύθυνε ακόμη έκκληση στους εκπροσώπους των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Γερμανίας (της ομάδας 5+1) να μη «βιαστούν να συνάψουν μία συμφωνία που θα επιτρέψει στο Ιράν (…) την κατασκευή μιας πυρηνικής βόμβας».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου