ΔΙΕΘΝΗ

Μόνο το 10% των δωρεών πηγαίνει στην Αφρική

μόνο-το-10-των-δωρεών-πηγαίνει-στην-αφρι-29223

Η μερίδα του λέοντος πηγαίνει κατά κανόνα στους πλουσίους, όμως κανείς δεν θα περίμενε ότι αυτό θα συνέβαινε και με τα χρήματα των φιλανθρωπιών.

Η ανάλυση των δωρεών του «Bill & Melinda Gates Foundation» έδειξε ότι το ίδρυμα διοχετεύει τα περισσότερα από τα 3 δισ. $ για την αντιμετώπιση της πείνας σε οργανώσεις στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλες

Αυτό πάντως συμβαίνει στην περίπτωση του ιδρύματος του μεγιστάνα Μπιλ Γκέιτς, το οποίο, σύμφωνα με έρευνα της ισπανικής οργάνωσης Grain, διοχετεύει τα περισσότερα από τα 3 δισεκατομμύρια για την αντιμετώπιση της πείνας… σε οργανώσεις στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλες πλούσιες χώρες, ενώ μόλις το 10% καταλήγει στην Αφρική! Αν και τελικοί αποδέκτες είναι πράγματι τα αναπτυσσόμενα κράτη, η οργάνωση υποστηρίζει ότι, με τον τρόπο που το ίδρυμα διοχετεύει τα χρήματα μέσω της Δύσης, επιβάλλει τη δική του ατζέντα στις αφρικανικές κυβερνήσεις.

«Οταν εξετάσαμε τη βάση δεδομένων του ιδρύματος, μας εξέπληξε το ότι δείχνουν να θέλουν να καταπολεμήσουν την πείνα στον Νότο, δίνοντας χρήματα σε οργανισμούς στον Βορρά. Η πλειονότητα των δωρεών για την αγροτική ανάπτυξη δίνονται σε οργανισμούς στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη», είπε ο αγρονόμος Henk Hobbelink, συνιδρυτής της οργάνωσης Grain, που έχει έδρα τη Βαρκελώνη.

Η ανάλυση των δωρεών του Bill & Melinda Gates Foundation δείχνει ότι σχεδόν τα μισά από τα χρήματα χορηγήθηκαν σε ερευνητικά δίκτυα για την αγροτική παραγωγή και 1,5 δισ. δολάρια σε οργανισμούς έρευνας και ανάπτυξης στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. 678 εκατ. δολάρια δόθηκαν σε πανεπιστήμια και εθνικά κέντρα ερευνών, όμως, και σε αυτήν την περίπτωση, το 79% των πανεπιστημίων βρίσκονται στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ενώ μόνο το 21% στην αφρικανική ήπειρο.

«Φαίνεται επίσης ότι δεν ακούνε τους αγρότες, παρά τους ισχυρισμούς τους. Η συντριπτική πλειονότητα των δωρεών πηγαίνουν σε υπερσύγχρονα επιστημονικά προγράμματα και όχι στην υποστήριξη των λύσεων που αναπτύσσουν οι ίδιοι οι αγρότες. Οι αγρότες της Αφρικής αντιμετωπίζονται ως αποδέκτες, απλοί καταναλωτές γνώσης και τεχνολογίας από άλλους», ανέφερε ο Χόμπελινκ.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου