ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η Γαλλία παραδίδει το πρώτο Mistral στις 14 Νοεμβρίου

ρωσία-η-γαλλία-παραδίδει-το-πρώτο-mistral-στ-39077

Διαψεύδει η Γαλλία πληροφορίες που είχε νωρίτερα δώσει στη δημοσιότητα η Ρωσία ότι το Παρίσι πρόκειται να της παραδώσει σε λίγες ημέρες το πρώτο ελικοπτεροφόρο πλοίο τύπου Μιστράλ.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η πρώτη παράδοση αναμένεται στις 14 Νοεμβρίου.

Η παράδοση των Μιστράλ είχε «παγώσει» λόγω της ανάμειξης της Μόσχας στην κρίση της Ουκρανία και της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία.

«Λάβαμε πρόσκληση για τις 14 Νοεμβρίου να μεταβούμε στο Σεν Ναζέρ, προκειμένου να παραλάβουμε το πρώτο πλοίο, το «Βλαδιβοστόκ», δήλωσε ο Ντμίτρι Ρογκόζιν.

Η Ρωσία περιμένει από τη Γαλλία και την παράδοση ενός δεύτερου πολεμικού σκάφους, ίδιου τύπου, που θα φέρει την ονομασία «Σεβαστόπολ». Η καθέλκυσή του στα γαλλικά ναυπηγεία θα γίνει την ίδια ημέρα, υποστήριξε ο Ρογκόζιν, μολονότι ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν τόνισε πριν μερικές ημέρες ότι το Παρίσι θα περιμένει μέχρι τον επόμενο μήνα για να αποφασίσει για την παράδοση ή μη ακόμη και του πρώτου σκάφους.

Στις 16 Οκτωβρίου, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε υποστηρίξει ότι θα πρέπει να γίνει «πλήρως σεβαστή» η εκεχειρία στην Ουκρανία προτού η χώρα του προχωρήσει στην παράδοση των πλοίων στη Ρωσία. Η κατάσταση είχε εξελιχθεί σε… σίριαλ, καθώς σύμμαχοι της Γαλλίας, όπως η Μεγάλη Βρετανία, πίεζαν τη γαλλική κυβέρνηση να μην τα παραδώσει στη Ρωσία λόγω της ουκρανικής κρίσης.

«Όλα πάνε κατ’ ευχή, όσον αφορά στην τεχνική ευόδωση του συμβολαίου μας. Σχετικά με τις όποιες αποφάσεις πολιτικής φύσεως, θεωρούμε πως η Γαλλία θα προστατεύσει τη φήμη της ως ένας αξιόπιστος σύμμαχος μας σε στρατιωτικό επίπεδο» πρόσθεσε με νόημα ο Ρογκόζιν.

Πηγές από την προεδρία που επικαλείται το BBC αναφέρουν ότι η Γαλλία δεν έχει αποφασίσει ακόμη.

Γάλλοι αξιωματούχοι στους οποίους απευθύνθηκε το Reuters ανέφεραν πως το Παρίσι ακόμη δεν έχει ανακοινώσει την ημερομηνία παράδοσης του «Βλαδιβοστόκ», περιπλέκοντας την κατάσταση.

Η πώλησή των δύο πλοίων στη Ρωσία είχε συμφωνηθεί τον Ιούνιο του 2011, επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί, έναντι ενός ποσού της τάξεως των 1.2 δισ. ευρώ. Τα δύο ελικοπτεροφόρα αναμένεται να ενταχθούν στο ρωσικό Στόλο του Ειρηνικού το 2014 και 2015.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου