ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τιερί Ντεμαρέ αναλαμβάνει προσωρινά χρέη προέδρου της Total

ο-τιερί-ντεμαρέ-αναλαμβάνει-προσωριν-46725

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε το ΔΣ της Total μετά το αεροπορικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή του προέδρου Κριστόφ ντε Μαρζερί. Τα μέλη του ΔΣ όρισαν τον Πατρίκ Πουγιανέ στη θέση του γενικού διευθυντή και τον Τιερί Ντεμαρέ νέο πρόεδρο του πετρελαϊκού ομίλου.

Ο 63χρονος Κριστόφ ντε Μαρζερί σκοτώθηκε τη Δευτέρα στη Μόσχα σε αεροπορικό δυστύχημα. Ήταν γενικός διευθυντής της Total από το 2007 και πρόεδρος-γενικός διευθυντής από το 2010.

Δεν είχε ορίσει όμως κανέναν αντικαταστάτη του για την περίπτωση που δεν θα ήταν σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Ο Ντεμαρί ήταν πρόεδρος της εταιρείας από το 1995 μέχρι το 2010. Θα αναλάβει και πάλι τα καθήκοντα αυτά μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, όταν θα συμπληρώσει το 70ό έτος και θα παραχωρήσει τη θέση στον 51χρονο Πουγιανέ. Ο τελευταίος ήταν γενικός διευθυντής του τμήματος Διύλισης-Χημικών της Total από το 2011.

Ο Πατρίκ Πουγιανέ φοίτησε στην περίφημη Πολυτεχνική Σχολή και ξεκίνησε την καριέρα του από το υπουργείο Βιομηχανίας, το 1989.

Μεταξύ άλλων υπήρξε και τεχνικός σύμβουλος του πρωθυπουργού στο διάστημα 1993-95 για θέματα Περιβάλλοντος και Βιομηχανίας. Το 1997 εντάχθηκε στην εταιρεία Elf, για λογαριασμό της οποίας εργάστηκε στην Αγκόλα και το Κατάρ.

Μετά την απορρόφηση της Elf από την Total, συνέχισε την καριέρα του στον τομέα της εκμετάλλευσης-παραγωγής πετρελαιοειδών και το 2011 διορίστηκε αναπληρωτής γενικός διευθυντής Χημικών και Πετροχημικών.

Από τον Ιανουάριο του 2012 ήταν γενικός διευθυντής του τμήματος Διύλισης-Χημικών και μετείχε στο εκτελεστικό συμβούλιο του ομίλου.

Ο 68χρονος Ντεμαρέ εντάχθηκε στην Total το 1981 και ανέλαβε την προεδρία της το 1995. Θεωρείται ότι ήταν ο άνθρωπος που την μετέτρεψε σε έναν από τους μεγαλύτερους πετρελαϊκούς ομίλους παγκοσμίως, όμως του χρεώθηκε το ναυάγιο του πετρελαιοφόρου Erika στα ανοιχτά των γαλλικών ακτών και η τεράστια πετρελαιοκηλίδα που μόλυνε την περιοχή, τον Δεκέμβριο του 1999.

Το 2007 παραχώρησε τη γενική διεύθυνση του ομίλου στον Μαρζερί, όμως παρέμεινε πρόεδρος του ΔΣ.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου