ΔΙΕΘΝΗ

Στη στέγη ενός σχολείου το πρώτο καταφύγιο των ΗΠΑ για τσουνάμι από σεισμό 9 Ρίχτερ

στη-στέγη-ενός-σχολείου-το-πρώτο-καταφ-47074

Η παράκτια κομητεία Γκρέις Χάρμπορ Κάουντι στην πολιτεία της Ουάσιγκτον θα είναι η πρώτη περιοχή των ΗΠΑ όπου θα κατασκευαστεί ένα καταφύγιο για τσουνάμι.

Η περιοχή αυτή βρίσκεται απέναντι από μία τεράστια γεωλογική δομή στον Ειρηνικό, την λεγόμενη ζώνη καταβύθισης Κασκάντια, η οποία εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο από 1.000 χιλιόμετρα και έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σφοδρούς σεισμούς με μέγεθος ακόμη και 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Από έναν τέτοιο σεισμό, όπως ανέφεραν επιστήμονες και στελέχη του υπουργείου Φυσικών Πόρων των ΗΠΑ, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωλογικής Εταιρείας που έγινε στο Βανκούβερ του Καναδά, θα δημιουργούνταν ένα θεόρατο τσουνάμι το οποίο σε χρονικό διάστημα 20 – 30 λεπτών, θα έπληττε τις ακτογραμμές της βρετανικής Κολομβίας, της πολιτείας της Ουάσιγκτον, του Όρεγκον και της Καλιφόρνια.

Ο Τιμ Γουόλς, που είναι επικεφαλής γεωλόγος στο υπουργείο, αρμόδιος για φυσικές καταστροφές, ανέφερε πως η δημιουργία του καταφυγίου αποτελεί το επιστέγασμα μίας προσπάθειας 18 χρόνων.

Πρόσθεσε δε πως το ρήγμα στη ζώνη καταβύθισης, έχει αποδειχτεί από έρευνες πως είναι ιδιαίτερα ενεργό και ότι οι πιθανότητες να προκαλέσει ένα μεγάλο σεισμό μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, είναι πάνω από 10%.

Ο ίδιος ειδικός προσθέτει πως από τη στιγμή που εκδηλωθεί μεγάλος σεισμός, οι ζημιές που θα προκληθούν από το τσουνάμι θα καταγραφούν σε μία περιοχή με μήκος χιλιάδων χιλιομέτρων.

Το καταφύγιο για το τσουνάμι θα «στηθεί» στη στέγη ενός κτιρίου που θα φιλοξενήσει ένα σχολείο. Έχει υπολογιστεί ότι σε αυτό το σημείο θα μπορεί να φθάσουν μέχρι και 1.000 άνθρωποι που βρίσκονται σε απόσταση 20 λεπτών μακριά περπατώντας.

Το καταφύγιο στην κορυφή του κτιρίου θα βρίσκεται σε ύψος 17 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και θα είναι ενισχυμένο στο σκελετό του με ειδικά μπετά και μέταλλα για να αντέξει την μεγάλη πίεση από το υδάτινο κύμα.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου