ΔΙΕΘΝΗ

Η Μέρκελ κινδυνεύει να χάσει τη Θουριγγία

η-μέρκελ-κινδυνεύει-να-χάσει-τη-θουριγ-48827

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο της Θουριγγίας, ενός από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, μετά τη συμφωνία προς την οποία κινήθηκαν τρία αντίπαλα κόμματα για τη συγκρότηση συμμαχίας.

Τα μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) κλήθηκαν την Τρίτη να ψηφίσουν εάν το κόμμα τους -που τώρα συμμετέχει σε συνασπισμό με την πρωθυπουργό της Θουριγγίας Κριστίνε Λίμπνεχτ, η οποία ανήκει στο CDU- θα αλλάξουν στρατόπεδο και θα ενταχθούν στην υπό σύσταση συμμαχία.

Οι νέες εξελίξεις απορρέουν από τις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν στο κρατίδιο στις 14 Σεπτεμβρίου από τις οποίες δεν ξεκαθάρισε το μέλλον της Θουριγγίας, περιοχής η οποία στο παρελθόν ανήκε στην κομμουνιστική ανατολική Γερμανία.

Αν επικρατήσει η συμμαχία, τότε ο επόμενος πρωθυπουργός του κρατιδίου θα είναι ο Μπόντο Ράμελοφ, ο επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), στη Θουριγγία.

Το Die Linke έχει υπάρξει εταίρος στις κυβερνήσεις διαφόρων κρατιδίων στη Γερμανία, αλλά δεν έχει αποσπάσει μέχρι σήμερα πρωθυπουργία.

Το βράδυ της Δευτέρας, το κόμμα σημείωσε μία πρώτη επιτυχία όταν η επιτροπή του SPD στη Θουριγγία δεν υπέκυψε στις εκκλήσεις της Λίμπνεχτ και ψήφισε υπέρ του σχηματισμού ενός κυβερνητικού συνασπισμού υπό την ηγεσία του κόμματος της Αριστεράς με τη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.

Αν οι Χριστιανοδημοκράτες χάσουν το κρατίδιο, αυτό θα δυσχεράνει τις προσπάθειες της Μέρκελ για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Οι επιστολικές ψήφοι των μελών του SPD θα καταμετρηθούν στις 4 Νοεμβρίου. Αν τα μέλη του SPD αποφασίσουν υπέρ της συμμαχίας, τα τρία αντίπαλα κόμματα της Λίμπνεχτ θα ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό του συνασπισμού με πενταετή θητεία.

Το Die Linke εξασφάλισε το 27% της ψήφου στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, δηλαδή το μεγαλύτερο ποσοστό από τα τρία κόμματα της συμμαχίας.

Ο Ράμελοφ στοχεύει να ξεπεράσει και το τελευταίο εμπόδιο στα μέσα Δεκεμβρίου όταν θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία σε μυστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο 88μελές τοπικό Κοινοβούλιο.

Πάντως η υπό σύσταση συμμαχία θα διαθέτει πλειοψηφία μίας έδρας, επομένως ακόμη κι ένας διαφωνών να υπάρξει, αρκεί για να ανατραπούν τα σχέδια του Ράμελοφ την τελευταία στιγμή.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου