ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Χριστιανή καταδικάστηκε σε θάνατο διά απαγχονισμού για βλασφημία του Ισλάμ

πακιστάν-χριστιανή-καταδικάστηκε-σε-54236

Σε απελπιστική κατάσταση δηλώνει πως βρίσκεται η Άσια Μπίμπι από το Πακιστάν, η οποία έχει καταδικαστεί από το 2010 σε θανατική ποινή διά απαγχονισμού με την κατηγορία της βλασφημίας του Ισλάμ.

Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο όταν την Πέμπτη το Εφετείο του Lahore επικύρωσε την ποινή της, καθώς θεώρησε πως πράγματι η Μπίμπι έκανε υποτιμητικά σχόλια για μια μουσουλμάνα γειτόνισσά της, όταν η κατηγορούμενη της ζήτησε να πιει νερό από το ποτήρι της και εκείνη αρνήθηκε να της το προσφέρει.

Για την ακρίβεια, το δικαστήριο απέρριψε την έφεση των δικηγόρων της Μπίμπι, οι οποίοι όμως δηλώνουν πως θα υποβάλουν εκ νέου αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο, αν και γνωρίζουν πως οι πιθανότητες να αλλάξει η ποινή της είναι ελάχιστες, δεδομένου του γεγονότος πως δύο μάρτυρες υπεράσπισης δεν προσήλθαν να καταθέσουν υπό τον φόβο αντιποίνων, ενώ και δύο πολιτικοί που στο παρελθόν είχαν στηρίξει ανοικτά την Μπίμπι δολοφονήθηκαν. Πρόκειται για τον τέως κυβερνήτη του Punjab, Salman Taseer, και τον τέως υπουργό Μειονοτήτων, Shahbaz Bhatti. Αντιθέτως, το δικαστήριο έλαβε υπόψη του την κατάθεση ενός μουσουλμάνου θρησκευτικού ηγέτη, ο οποίος κατακεραύνωσε την Μπίμπι.

Η Μπίμπι αρνείται τις κατηγορίες περί βλασφημίας του Ισλάμ και υποστηρίζει ότι ήταν απλά μια μικρή διαφωνία μεταξύ δύο γυναικών για ένα μπολ με νερό.

Σημειώνεται ότι η βλασφημία είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα στο Πακιστάν και η καταδίκη για αυτή πέρασε διά νόμου τη δεκαετία του 1980. Από τότε, πολλοί χριστιανοί έχουν καταδικαστεί στη χώρα, αλλά ποτέ σε θάνατο. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς έχουν δολοφονηθεί μέσα στη φυλακή, είτε με δηλητηρίαση είτε με άλλον τρόπο.

Η Μπίμπι είναι η πρώτη χριστιανή που καταδικάστηκε σε θάνατο το 2010, καταδίκη που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στη διεθνή κοινότητα. Η ίδια έχει γράψει επιστολή και στον Πάπα, ενώ το 2012 ο σύζυγός της ζήτησε από την Ισπανία να παρέμβει για να απελευθερωθεί η Μπίμπι και στη συνέχεια να δοθεί σε εκείνους και στην οικογένειά τους άσυλο στην ευρωπαϊκή χώρα. Ωστόσο, όλες οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου