ΔΙΕΘΝΗ

Φάρατζ κατά Σουλτς για «εκβιασμό» που διέλυσε την ευρω-ομάδα του

φάρατζ-κατά-σουλτς-για-εκβιασμό-που-54644

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Νάιτζελ Φάρατζ, του βρετανικού ευρω-σκεπτικιστικού UKIP, για το ρήγμα στην ομάδα κομμάτων EFDD που συνέστησε στην Ευρωβουλή: Κατηγορεί τον Μάρτιν Σουλτς ότι δελέασε με αξίωμα την Λετονή ευρωβουλευτή που αποχώρησε, και έτσι άφησε το EFDD με μόνο έξι χώρες και, άρα, χωρίς δικαίωμα να υφίσταται (και να παίρνει χρηματοδότηση). Για παιδιάστικη αντίδραση κατηγορεί τον Φάρατζ το μπλοκ του προέδρου της Ευρωβουλής.

Η Ιβέτα Γκριγκούλε της Λετονίας ήταν η μοναδική ευρωβουλευτής στο EFDD από τη Ρίγα. Αποχώρησε την Πέμπτη και έτσι το EFDD -η κοινοβουλευτική ομάδα υπό τον Φάρατζ και τον ιταλό Μπέπε Γκρίλο- δεν πληρούσε πλέον την προϋπόθεση να έχει μέλη από επτά χώρες ώστε να υφίσταται.

Με τη διάλυσή της, τα μέλη της δεν χάνουν μόνο σε επιρροή αλλά και σε χρηματοδότηση.

Το EFDD υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ότι η Γκριγκούλε είπε πως παραιτήθηκε υπό την πίεση του Μάρτιν Σουλτς, προέδρου της Βουλής από τους Σοσιαλδημοκράτες, με αντάλλαγμα τη θέση της προέδρου της επιτροπής της Ευρωβουλής για τις σχέσεις με το Καζακστάν και χώρες της κεντρικής Ασίας.

Η ομάδα του Φάρατζ υποστηρίζει ότι η ευρωβουλευτής είπε πως «έπρεπε να το κάνω για να εκλεγώ» στην θέση.

Το Reuters αναφέρει ότι δεν μπόρεσε να πάρει σχόλιο της ίδιας της Γκριγκούλε για τις αναφορές του EFDD. Η Γκριγκούλε εξελέγη, χωρίς αντιδράσεις, στην ηγεσία της επιτροπής της Πέμπτη.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ είπε ότι «εάν καταλαβαίνουμε σωστά τα γεγονότα, ο πρόεδρος Σουλτς θα ήταν πιο κατάλληλος για πρόεδρος Κοινοβουλίου σε κάποια μπανανία».

Η απάντηση των Σοσιαλδημοκρατών προς υπεράσπιση του Μάρτιν Σουλτς ήταν άμεση: Ο Τζιάνι Πιτέλα χαρακτήρισε «παιδιάστικη» την αντίδραση του Φάρατζ, λέγοντας ότι «οι ευρωσκεπτικιστές κυριολεκτικά διαλύονται».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου