ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Επιστρέφει στη Γη μετά από 22 μήνες κατασκοπευτικό αεροσκάφος

ηπα-επιστρέφει-στη-γη-μετά-από-22-μήνες-κ-59693

Ενα ρομποτικό διαστημικό αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ θα προσγειωθεί στην Καλιφόρνια, ενδεχομένως και σήμερα Τρίτη, μετά από μια μυστηριώδη πτήση 22 μηνών σε τροχιά εκατοντάδες μίλια πάνω από την Γη.

Κατασκευασμένο από την Boeing Co, το κατασκοπευτικό αεροσκάφος X-37B θα προσγειωθεί στην βάση Βάντενμπεργκ της αμερικανικής αεροπορίας οπωσδήποτε εντός αυτής της εβδομάδας.

Η επιστροφή θα ολοκληρώσει την τρίτη αποστολή του μυστηριώδους διαστημικού αεροσκάφους X-37B, το οποίο πέρασε 671 ημέρες σε τροχιά, χθες Δευτέρα.

Οι δραστηριότητές του στο διάστημα είναι άκρως απόρρητες, αλλά ορισμένοι αναλυτές εικάζουν ότι το διαστημόπλοιο μπορεί να έκανε δοκιμές για παρακολουθήσεις με τεχνολογίες νέας γενιάς, για όργανα επικοινωνιών και συγκέντρωσης πληροφοριών, για την ανάπτυξη μικρών δορυφόρων, ή για επίδειξη νέων υλικών για χρήση σε μελλοντικά στρατιωτικά προγράμματα.

Το κόστος του προγράμματος δεν έχει ανακοινωθεί ποτέ από το Πεντάγωνο. Μοιάζοντας με ένα μικροσκοπικό διαστημικό λεωφορείο, το αεροπλάνο X-37B εκτοξεύεται με συμβατικό τρόπο στο διάστημα.

Εχει μήκος 8,8 μέτρα, ύψος 2,9 μέτρα, άνοιγμα φτερών 4,5 μέτρα και βάρος πέντε τόνους. Εκτοξεύθηκε με έναν συνηθισμένο πύραυλο Atlas-5 και είχε σχεδιαστεί εξ αρχής ώστε να παραμείνει σε τροχιά επί μήνες, προκειμένου να δοκιμαστεί η αντοχή και τα ρομποτικά συστήματά του.

Οντας σε τροχιά, το X-37B όπως και το «αδελφό» X-37A ξεδιπλώνει ηλιακούς συλλέκτες (πάνελ) για να φορτίζει τις μπαταρίες του με ενέργεια.

Με δηλώσεις στην εφημερίδα The Guardian, πηγή από το στρατιωτικό πρόγραμμα είπε ότι στόχος είναι η δοκιμή ρομποτικών διαστημικών τεχνολογιών.

«Η δυνατότητα επιστροφής που έχει το σκάφος επιτρέπει στην Πολεμική Αεροπορία να δοκιμάσει νέες τεχνολογίες χωρίς το ρίσκο που έχουν αντίστοιχα προγράμματα», τόνισε.

Βέβαια, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, κάποιοι παρατηρητές του τομέα θεωρούν ότι πιθανώς το διαστημόπλοιο να μετέφερε κάποιον απόρρητο αισθητήρα-κατάσκοπο δορυφορικών επικοινωνιών.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου