ΔΙΕΘΝΗ

«Ναι» της Ευρωβουλής στον Πιέρ Μοσκοβισί

ναι-της-ευρωβουλής-στον-πιέρ-μοσκοβ-68727

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα την υποψηφιότητα του Γάλλου Πιερ Μοσκοβισί, του Βρετανού Τζόναθαν Χιλ, του Φινλανδού Γιούρκι Κατάινεν, του Ισπανού Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε και του Λετονού Βάλντις Ντομπρόβσκις για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αντίθετα απερρίφθη η υποψηφιότητα της Σλοβένας Άλενκα Μπράτουσεκ.

Τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής ανακοίνωσαν στο Twitter ότι ο σοσιαλιστής γάλλος πρώην υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί εγκρίθηκε για τη θέση του επιτρόπου αρμόδιου για Οικονομικές Υποθέσεις με 32 ψήφους υπέρ και 15 κατά.

Ο συντηρητικός Τζόναθαν Χιλ, ο οποίος αναγκάστηκε να επαναλάβει την ακρόασή του καθώς κάποιοι ευρωβουλευτές είχαν επιφυλάξεις για την υποψηφιότητά του, τελικά έλαβε την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 42 ψήφους υπέρ και 16 κατά και πλέον θα είναι ο επίτροπος Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών.

Ο κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν έλαβε την έγκριση των ευρωβουλευτών για τη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αρμοδιότητες στους τομείς της Απασχόλησης, της Ανάπτυξης, των Επενδύσεων και της Ανταγωνιστικότητας.

Ο ισπανός Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας, επικρίθηκε έντονα, λόγω των σχέσεων της οικογένειάς του με την βιομηχανία πετρελαίου. Όμως οι επιτροπές Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκριναν τον διορισμό του με 77 ψήφους υπέρ και 48 κατά.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας Βάλντις Ντομπρόβσκις έλαβε την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο.

Ο Ντομπρόβσκις, ο οποίος θεωρείται υπέρμαχος της λιτότητας και θα εποπτεύει τον Σοσιαλιστή Μοσκοβισί, έλαβε 54 ψήφους υπέρ και 37 κατά.

Πάντως, οι ευρωβουλευτές απέρριψαν την υποψηφιότητα της πρώην πρωθυπουργού της Σλοβενίας Άλενκα Μπράτουσεκ, η οποία είχε επιλεχθεί από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τη θέση της αντιπροέδρου αρμόδιας για την Ενεργειακή Ένωση.

Η Μπράτουσεκ είχε δεχθεί επικρίσεις καθώς έχει ξεκινήσει έρευνα εναντίον της στη Σλοβενία για διαφθορά. Παράλληλα οι απαντήσεις της στη διάρκεια της ακρόασής της από τους ευρωβουλευτές δεν ήταν σαφείς, ενώ δεν ζήτησε συγγνώμη επειδή τραγούδησε ένα τραγούδι το οποίο αναφέρει τον στίχο «Ζήτω ο κομμουνισμός».

Η Σλοβένα δεν είχε την υποστήριξη της ίδιας της κυβέρνησής της, ενώ έπεσε επίσης θύμα και των προσπαθειών των μεγάλων κομμάτων της δεξιάς και της αριστεράς να μοιραστούν τα βασικά χαρτοφυλάκια.

Η απόρριψη της Μπράτουσεκ σημαίνει ότι ο Γιούνκερ θα πρέπει να την αντικαταστήσει με έναν άλλο υποψήφιο από τη Σλοβενία.

Όπως ανακοίνωσε ο σλοβένος πρωθυπουργός Μίρορ Τσέραρ η χώρα του θα προτείνει «σε δύο ή τρεις ημέρες» έναν νέο υποψήφιο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Θα κάνω ό,τι είναι απαραίτητο ώστε η κυβέρνηση να βρει έναν νέο επαρκή υποψήφιο μέσα σε δύο ή τρεις ημέρες», είπε ο Τσέραρ στους δημοσιογράφους από το Μιλάνο.

Ο σλοβένος πρωθυπουργός, πολιτικός αντίπαλος της Μπράτουσεκ, εξέφρασε «τη λύπη του» που η χώρα του «έχασε την ευκαιρία να καταλάβει μια θέση-κλειδί στην Επιτροπή».

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου