ΔΙΕΘΝΗ

Οβίδα έπληξε εμπορικό κέντρο στο Ντόνετσκ

οβίδα-έπληξε-εμπορικό-κέντρο-στο-ντόν-68738

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και τουλάχιστον τρεις τραυματίστηκαν όταν μια οβίδα έπληξε εμπορικό κέντρο στο Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, μια πόλη που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές και όπου οι μάχες συνεχίζονται, παρά την εκεχειρία που έχει τεθεί σε ισχύ εδώ κι έναν μήνα.

Ένας εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στο Ντονέτσκ μετέδωσε πως είδε τουλάχιστον μια σορό και τρεις τραυματίες αφού η οβίδα διαπέρασε την οροφή του εμπορικού κέντρου και έκανε κομμάτια πάγκους με τρόφιμα.

Ο ηγέτης των αυτονομιστών της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ότι εννιά άνθρωποι τραυματίσθηκαν στον βομβαρδισμό. «Δεν ξέρω πώς εφαρμόζεται εδώ αυτή η εκεχειρία. Εφαρμόζεται αλήθεια;», είπε.

Το Κίεβο διαψεύδει ότι το ουκρανικό πυροβολικό βομβαρδίζει περιοχές όπου κατοικούν άμαχοι και διαβεβαιώνει ότι τηρεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός της 5ης Σεπτεμβρίου.

Οι συνεχιζόμενες μάχες στο Ντόνετσκ μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων και των ανταρτών θέτουν υπό αμφισβήτηση την εύθραυστη εκεχειρία.

Η ανοικοδόμηση της ανατολικής Ουκρανίας θα στοιχίσει τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ

Η ανοικοδόμηση των περιοχών που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία αναμένεται να στοιχίσει τουλάχιστον 11 δισεκατομμύρια γρίβνα, ήτοι 670 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε σήμερα στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Βλαντίμιρ Γκρόισμαν.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, είχε ανακοινώσει την 30η Αυγούστου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διατίθεται να οργανώσει «στο τέλος του χρόνου» μία διάσκεψη δωρητών για «τις περιοχές στην ανατολική (Ουκρανία) που έχουν πληγεί περισσότερο» από τις συγκρούσεις, έπειτα από μία συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

«Είχαμε μιλήσει για 11 δισεκατομμύρια γρίβνα, αλλά δεν επρόκειτο τότε παρά για μια πρώτη εκτίμηση, κι έχει ήδη περάσει ένας μήνας» δήλωσε στον Τύπο ο Γκρόισμαν, που υπογράμμισε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματος της Ουκρανίας έχει «πέσει πολύ».

Μια συνάντηση με τους πρεσβευτές των χωρών της Ευρώπης, των ΗΠΑ και του Καναδά στο Κίεβο έχει προγραμματισθεί με επίκεντρο αυτό το θέμα όμως «καμία ημερομηνία δεν έχει ακόμα αποφασιστεί» για τη διάσκεψη των δωρητών, σύμφωνα με τον Γκρόισμαν.

«Πρέπει να πραγματοποιήσουμε μια ακριβή εκτίμηση των αναγκών του πληθυσμού προκειμένου να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε με συνετό τρόπο κάθε ποσό της βοήθειας» επιβεβαίωσε ο ίδιος.

«Η ανοικοδόμηση του Ντονμπάς» που περιλαμβάνει τα προπύργια των φιλορώσων ανταρτών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ «δεν αποτελεί μόνο μία ανακαίνιση, μία ανοικοδόμηση αλλά επίσης μια επανένταξη» στην Ουκρανία και «μία κοινωνική επαναπροσαρμογή» σύμφωνα με τον υπουργό.

Ο Γκρόισμαν συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Γιοχάνες Χαν, που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Περιφερειακής Πολιτικής στη νέα Κομισιόν, και τον πρόεδρο της Επιτροπής των περιφερειών Μισελ Λεμπρούν προκειμένου να τους ενημερώσει για τα σχέδια αποκέντρωσης της κυβέρνησής του.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου