ΔΙΕΘΝΗ

Ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ο πρόεδρος της Κένυας

ενώπιον-του-διεθνούς-ποινικού-δικαστ-69998

Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα έγινε την Τετάρτη ο πρώτος αρχηγός κράτους που εμφανίσθηκε ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο τον κάλεσε στο πλαίσιο προδικαστικής ακροαματικής διαδικασίας για να του γνωστοποιήσει τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει στην έρευνα που διεξάγει στο πλαίσιο της δίκης του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Κενυάτα παρακολούθησε την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας υπό τα βλέμματα δεκάδων οπαδών του που συνωστίζονταν στην κατάμεστο χώρο, ο οποίος προορίζεται για το κοινό.

Ο χώρος για το κοινό, ο οποίος χωρίζεται με υαλοπίνακα από την αίθουσα όπου διεξάγεται η ακροαματική διαδικασία, ήταν υπερβολικά μικρός για να μπορέσουν να καθίσουν όλοι.

Ορισμένοι κενυάτες βουλευτές που έκαναν το ταξίδι μέχρι τη Χάγη αναγκάσθηκαν να μείνουν απ’ έξω, ενώ άλλοι έπρεπε να σταθούν όρθιοι.

Ο Κενιάτα διώκεται για το ρόλο που φέρεται ότι είχε στις βιαιότητες που σημειώθηκαν το 2007 και το 2008 στην Κένυα, από τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι και 600.000 εκτοπίσθηκαν.

«Η υπόθεση αυτή έχει φθάσει σ’ ένα κρίσιμο στάδιο, γι’ αυτό θεωρώ φρόνιμο να είμαι παρούσα αυτοπροσώπως», δήλωσε η εισαγγελέας, η Φάτου Μπενσούντα από την Γκάμπια, στην αρχή της προδικαστικής αυτής ακροαματικής διαδικασίας.

Η δίκη του κενυάτη προέδρου επρόκειτο αρχικά να αρχίσει το Σεπτέμβριο του 2013, αλλά αναβλήθηκε επανειλημμένα έπειτα από κατηγορίες για εκφοβισμό μαρτύρων.

Η πιθανότητα να πραγματοποιηθεί κάποια μέρα αυτή η δίκη δεν έπαψε να μειώνεται με την πάροδο των μηνών, κυρίως αφότου η εισαγγελία ζήτησε να αναβληθεί επ’ αόριστον, ελλείψει επαρκών αποδείξεων. Οι δικαστές έχουν συγκαλέσει τη σημερινή ακροαματική διαδικασία στο πλαίσιο αυτό.

Η εισαγγελέας κατηγορεί το Ναϊρόμπι ότι δεν συνεργάζεται με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, κυρίως επειδή αρνείται να του διαβιβάσει τραπεζικά ή τηλεφωνικά παραστατικά. Τα τελευταία μπορεί να αποδείξουν, σύμφωνα με την ίδια, ότι ο Κενιάτα είχε ενορχηστρώσει ένα μέρος των βιαιοτήτων του 2007-2008.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου