ΔΙΕΘΝΗ

Ξέσπασμα υπέρ των μετριοπαθών ισλαμιστών από τον Μπεν Αφλεκ

ξέσπασμα-υπέρ-των-μετριοπαθών-ισλαμι-71905

Στο επίκεντρο μιας έντονης αντιπαράθεσης βρέθηκε ο διάσημος ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός Μπεν Αφλεκ, καθώς υπερασπίστηκε με σθένος τους μουσουλμάνους κατά τη διάρκεια της εμφάνισης του σε τηλεοπτική εκπομπή.

Ο 42χρονος Αφλεκ, κάτοχος δύο Οσκαρ για το «Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ» και το «Επιχείρηση: Αργώ», ξέσπασε στο πλατό της εκπομπής του ΗΒΟ «Real Time with Bill Maher» – μία εκπομπή που παρουσιάζει την επικαιρότητα της εβδομάδας με τον Μπιλ Μάχερ, παρουσιαστή που υποστηρίζει θερμά τον αθεϊσμό και συχνά υιοθετεί αριστερές απόψεις.

Την ώρα που η συζήτηση, με επίσης προσκεκλημένο τον φιλόσοφο Σαμ Χάρις, περιστρεφόταν γύρω από την κριτική προς το Ισλάμ, ο ηθοποιός πήρε τον λόγο, όντας εμφανώς θυμωμένος και χαρακτήρισε τις απόψεις που παρουσιάζονταν «αηδιαστικές και ρατσιστικές».

«Είστε μήπως ειδικός στο ισλαμικό δόγμα;» ρώτησε τον συνομιλητή του ο Μπεν Αφλεκ. «Είναι σα να λέγατε “ω, να ένας ύπουλος Εβραίος”».

«Υπάρχουν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι που δεν είναι φανατικοί, που δεν ξυλοκοπούν γυναίκες, που θέλουν να πάνε στο σχολείο, να φάνε σάντουιτς, να προσευχηθούν 5 φορές την ημέρα και να μην κάνουν τίποτα από αυτά που λέτε ότι κάνουν οι μουσουλμάνοι. Αυτό είναι ένα στερεότυπο» συνέχισε ο ίδιος.

Αυτή η πολύ σθεναρή θέση που πήρε – κάτι σπάνιο στο Χόλιγουντ – πυροδότησε θετικές αντιδράσεις ή αντίθετα σφοδρές επικρίσεις.

Ο παρουσιαστής Μπιλ Μάχερ, που είναι πολύ διάσημος στις ΗΠΑ, υπενθύμισε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο salon.com ότι είναι ένας «προοδευτικός» και ότι δεν πρόκειται για «θρησκευτική μισαλλοδοξία».

«Μαχόμαστε για τις αρχές του προοδευτισμού» διαβεβαίωσε ο ίδιος.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου