ΔΙΕΘΝΗ

Πιο κοντά «από ποτέ» βλέπει η Γερμανία τη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά

πιο-κοντά-από-ποτέ-βλέπει-η-γερμανία-89613

Οι συνομιλίες των Έξι με το Ιράν βρίσκονται «πιο κοντά από ποτέ» σε συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, διαπιστώνει ο γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Στάινμεαϊερ, που σημειώνει ότι το τελευταίο κομμάτι των διαπραγματεύσεων είναι μεν το δυσκολότερο, αλλά πρέπει να αξιοποιηθεί η ευκαιρία για υπέρβαση.

«Είναι ώρα να λύσουμε την κρίση» είπε μετά από μακρά συζήτηση που είχε με τον ιρανό πρόεδρο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης στα Ηνωμένα Έθνη.

Οι «Έξι» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) βρίσκονται στην τελευταία φάση των συνομιλιών με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα -συνομιλίες που εμφανίζουν προβλήματα από την στιγμή που πέρασαν στα δυσκολότερα θέματα, αλλά παραμένουν η πιο έντονη κινητικότητα γύρω από το ζήτημα τα τελευταία χρόνια.

Αυτή την στιγμή, είπε ο Στάινμαϊερ τα ξημερώματα της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη, «υπάρχουν πολλές προσφορές και προτάσεις στο τραπέζι, και είναι πλέον ώρα να επιλύσουμε οριστικά την κρίση».

Ο γερμανός ΥΠΕΞ μίλησε μετά από συνομιλία 45 λεπτών που είχε με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Όμως, το τελευταίο κομμάτι των συνομιλίων είναι και το πιο δύσκολο» σημείωσε ο γερμανός ΥΠΕΞ, χωρίς να κρύβει ότι «υπάρχουν ακόμη εμπόδια που πρέπει να υπερπηδηθούν».

Ενώπιον της τωρινής κατάστασης στη Μέση Ανατολή, συνέχισε, «ελπίζω ότι το Ιράν γνωρίζει και αισθάνεται ότι δεν μας επιτρέπεται σε αυτήν την συγκυρία να αποτύχουμε στις διαπραγματεύσεις».

Οι συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 24 Νοεμβρίου, προθεσμία που έχει ήδη πάρει παράταση.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου