ΔΙΕΘΝΗ

Κυπριακό-Σκοπιανό συζήτησαν Μπαν Κι Μουν-Βενιζέλος στη Νέα Υόρκη

κυπριακό-σκοπιανό-συζήτησαν-μπαν-κι-μ-99008

Το Κυπριακό αλλά και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων συζήτησε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλος με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στη Νέα Υόρκη.

«Ως προς τα μεγάλα, ανοιχτά, δικά μας θέματα, που είναι κεφάλαια της ατζέντας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η θέση μας είναι πάρα πολύ καθαρή» είπε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του προέδρου Αναστασιάδη, θεωρούμε ότι ο διορισμός του νέου ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του κ. Αιντε είναι μια πολύ καλή επιλογή που μπορεί να λειτουργήσει υποβοηθητικά, αλλά θέλουμε πάντα μια λύση, η οποία να κινείται στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

Επιζητούμε, όπως διευκρίνισε, «μια λύση, η οποία να είναι βιώσιμη, δίκαιη, μια λύση που να είναι σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο και, πρωτίστως, μια λύση, η οποία να μπορεί να γίνει δεκτή από τον κυπριακό λαό, από τις δύο κοινότητες, μέσω δημοψηφίσματος».

«Οποιαδήποτε εξέλιξη πρέπει να τηρεί τις εγγυήσεις που ανέφερα και εφόσον αυτό θα το κάνει δεκτό ο κυπριακός λαός, ο ίδιος, με την ψήφο του» κατέληξε.

Ως προς το ζήτημα του ονόματος, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «Η θέση μας είναι πολύ καθαρή. Η εθνική θέση είναι υπέρ ενός σύνθετου ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό αλλά έναντι πάντων, για εσωτερική και εξωτερική χρήση, erga omnes. Αρα περιμένουμε από την άλλη πλευρά να κάνει αντίστοιχα βήματα καλόπιστα και παραγωγικά».

«Δεν υπάρχουν τζιχαντιστές στην Ελλάδα»

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχουν τζιχαντιστές στην Ελλάδα, ανέφερε ότι «Δεν έχουμε πρόβλημα τζιχαντιστών μαχητών στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή μας. Αρα μετέχουμε στη διεθνή συνεργασία ανταλλαγής πληροφοριών, προκειμένου να προστατεύσουμε τις χώρες μας γιατί αυτό είναι ένα ζήτημα πλέον εσωτερικής ασφάλειας. Δεν έχει άμεσο πρόβλημα η Ελλάδα αλλά μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ οι γειτονικές μας χώρες και η ευρύτερη περιοχή»

Ο ίδιος είπε ότι με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ συζήτησαν και για άλλα θέματα, όπως τον ιό Εμπολα, την κλιματική αλλαγή και για το ευρύ φάσμα των ανοιχτών θερμών κρίσεων ανατολικά και νότια σε σχέση με την Ευρώπη.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου