ΔΙΕΘΝΗ

Πρόεδρος Σι προς Κινέζους τουρίστες: Να φέρεστε πολιτισμένα στο εξωτερικό

πρόεδρος-σι-προς-κινέζους-τουρίστες-ν-103153

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συμβούλεψε αυτοπροσώπως τους Κινέζους τουρίστες να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να βελτιώσουν την, συχνά προβληματική, εικόνα τους στο εξωτερικό. Και η πρώτη πρώτη συμβουλή που είχε να τους δώσει ήταν να τρώνε λιγότερα…στιγμιαία νούντλς.

«Μην πετάτε μπουκάλια με μεταλλικό νερό τριγύρω και μην καταστρέφετε τους κοραλλιογενείς υφάλους, εδώ», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του με Κινέζους πολίτες σε πρόσφατη επίσκεψη στις Μαλβίδες, προσθέτοντας, «Να τρώτε λιγότερα στιγμιαία νούντλς και περισσότερα θαλασσινά», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας.

Τα σχόλια του Σι στόχευαν προφανώς – και κατ’ αρχάς -, στους πάνω από 400.000 τουρίστες που θα επισκεφτούν μέχρι το τέλος του 2014 τις Μαλβίδες και οι οποίοι έχουν αποκτήσει την κακή φήμη ότι τρώνε φαγητό που φέρνουν από το σπίτι τους και δεν δοκιμάζουν την τοπική κουζίνα. Ωστόσο με 100 εκατομμύρια Κινέζους να εκτιμάται ότι θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό μόνο φέτος, οι δηλώσεις του πανίσχυρου Κινέζου ηγέτη αντανακλούν μια ευρύτερη τάση ώστε να κάνει σαφές πως οι τουρίστες λειτουργούν σαν άτυποι πρεσβευτές της Κίνας στο εξωτερικό.

Πέρυσι, ο Κινέζος αντιπρόεδρος Γουάνγκ Γιανγκ είχε εκφράσει τις ανησυχίες του για την «απολίτιστη συμπεριφορά» ορισμένων Κινέζων τουριστών που βλάπτει την διεθνή εικόνα της χώρας. Σύντομα μετά από αυτό, ο Οργανισμός Τουρισμού της Κίνας δημοσίευσε ένα ειδικό βιβλιαράκι, υπό τον ευγλωτο τίτλο «Οδηγός για Πολιτισμένο Τουρισμό» με μία εκτενή λίστα με το τι πρέπει και δεν πρέπει να κάνει ένας Κινέζος τουρίστας που σέβεται τον ευατό του και τη χώρα που επισκέπτεται.

Η εφημερίδα China Daily έγραψε ότι συνήθειες όπως το θορυβώδες καθάρισμα του λαιμού – συνοδευόμενο συχνά από φτύσιμο…-, η παραβίαση των ουρών αναμονής, το βγάλσιμο των παπουτσιών σε αεροπλάνα και τρένα, το κάθισμα οκλαδόν στο πάτωμα και το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, προσδίδουν, μεταξύ άλλων, στους κινέζους τουρίστες κακή φήμη.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου