ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Ούτε θέλουμε, ούτε χρειαζόμαστε ξένα στρατεύματα κατά του IS

ιράκ-ούτε-θέλουμε-ούτε-χρειαζόμαστε-ξ-106346

Ούτε θέλουμε, ούτε χρειαζόμαστε, ξένα στρατεύματα στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους (IS), δηλώνει σε συνέντευξή του στο Associated Press ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι και καλεί τον υπό συγκρότηση διεθνή συνασπισμό να διευρύνει την εκστρατεία κατά των τζιχαντιστών στη γειτονική Συρία.

Οι δηλώσεις Αλ-Αμπάντι έρχονται καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ετοιμάζεται να απευθυνθεί στους στρατιώτες που μετέχουν στη νέα στρατηγική του για την «αποδυνάμωση και καταστροφή» του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.

Θα ενημερωθεί επίσης για την πορεία των επιχειρήσεων στο ιρακινό έδαφος από τους στρατιωτικούς διοικητές στο αρχηγείο της Κεντρικής Διοίκησης Centcom στη Φλόριντα.

Ο Ομπάμα έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα πως η αποστολή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ δεν θα είναι μάχιμη, γεγονός το οποίο επανέλαβε και την περασμένη εβδομάδα παρουσιάζοντας το στρατηγικό σχέδιο των ΗΠΑ για τη συγκρότηση διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών.

Ωστόσο, ο στρατηγός Μάρτιν Ντεμπσί, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου, άφησε για πρώτη φορά «παράθυρο» μελλοντικής ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων, λέγοντας ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας ότι εάν η μάχη κατά του IS αποτύχει και υφίσταται απειλή για τις ΗΠΑ, τότε θα εισηγηθεί πιθανώς στον Αμερικανό πρόεδρο την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων.

Ο στρατηγός Ντεμπσί επιβεβαίωσε ότι βάσει του παρόντος σχεδιασμού Αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι θα συνδράμουν τον ιρακινό στρατό στο σχεδιασμό επιθέσεων κατά των τζιχαντιστών, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις στο έδαφος του βόρειου Ιράκ και της Συρίας στο μέγεθος της Βρετανίας.

Βάσει των εκτιμήσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), το Ισλαμικό Κράτος έχει σήμερα στις τάξεις 20.000 έως 31.000 μαχητές στο Ιράκ και τη Συρία.

Μιλώντας την Τετάρτη στο Associated Press, ο Ιρακινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του δεν θέλει και δεν χρειάζεται ξένες χερσαίες δυνάμεις στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.

Ο Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διευρύνει τις επιχειρήσεις στη Συρία, τονίζοντας ότι η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν θα έχει τέλος εάν δεν χτυπηθούν οι τζιχαντιστές και στο συριακό έδαφος.

Αξιωματούχοι των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι περισσότεροι από 50 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν σε δύο αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύθηκαν βόρεια της Βαγδάτης.

Από μια επιδρομή που εξαπέλυσε η ιρακινή πολεμική αεροπορία στην πόλης αλ Ντουλούιγε, σε απόσταση 80 χλμ από την πρωτεύουσα, σκοτώθηκαν 26 μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης και καταστράφηκαν έξι οχήματα.

Μεταξύ των νεκρών είναι διοικητής της οργάνωσης που εμπλέκεται στην εκτέλεση εκατοντάδων στρατιωτών που αιχμαλωτίστηκαν στο στρατόπεδο Σπάιχερ κοντά στην Τικρίτ τον Ιούνιο, λίγες ημέρες αφού ξεκίνησε η μεγάλη προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ.

Η ακραία οργάνωση είχε ισχυριστεί τότε ότι εκτέλεσε 1.700 σιίτες στρατιώτες και έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες μαζικών εκτελέσεων νεαρών ανδρών με πολιτικά.

Άλλοι 28 μαχητές σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή εναντίον στρατοπέδου που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσαν αξιωματικοί του στρατού.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ιρακινού Κοινοβουλίου Σαλίμ αλ Τζαμπούρι δήλωσε ότι η Βουλή υποστηρίζει τη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών εναντίον του IS από τις ξένες δυνάμεις που θα συμμετάσχουν στον συνασπισμό που προετοιμάζουν οι ΗΠΑ.

«Επιθυμούμε οι επιδρομές να είναι ακριβείς ώστε να αποφευχθούν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων και οι καταστροφές στις υποδομές» δήλωσε ο Αλ-Τζαμπούρι στους δημοσιογράφους.

«Είναι ζωτικής σημασίας οι επιχειρήσεις εναντίον του Ντάες [σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του IS] να είναι ξεκάθαρα συντονισμένες με την ιρακινή κυβέρνηση. Η εθνική κυριαρχία είναι εξίσου σημαντική για εμάς όσο και η ασφάλεια» υπογράμμισε.

Διαβεβαιώσεις του εμίρη του Κατάρ στην Μέρκελ

Παράλληλα την Τετάρτη ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι έδωσε διαβεβαιώσεις στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο ότι η χώρα του δεν χρηματοδοτεί καμία τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία ή το Ιράκ και ότι δεν το έχει κάνει ποτέ.

«Αυτό που συμβαίνει στο Ιράκ και τη Συρία είναι ακραίο και τέτοιες οργανώσεις χρηματοδοτούνται εν μέρει από το εξωτερικό, όμως το Κατάρ ποτέ δεν υποστήριξε και δεν θα υποστηρίξει τρομοκρατικές οργανώσεις» δήλωσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε από την πλευρά της ότι ο εμίρης τη διαβεβαίωσε ότι διακυβεύεται και η ασφάλεια της χώρας του στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και πρόσθεσε ότι «δεν έχει λόγο να μην πιστεύει όσα είπε ο εμίρης».

Η καγκελάριος προσέθεσε ότι αναμένει να αυξηθεί η συνεργασία της Γερμανίας με το Κατάρ στον ενεργειακό τομέα τα επόμενα χρόνια, επισημαίνοντας ότι σημειώνονται ήδη πρόοδοι στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου