ΔΙΕΘΝΗ

Ανοιξε ξανά το Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών

ανοιξε-ξανά-το-εβραϊκό-μουσείο-των-βρυ-112835

Το Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες άνοιξε ξανά, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε σε αυτό, με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Έλιο ντι Ρούπο να παρίσταται σε μια εκδήλωση που τελέστηκε σε αυτό.

Ο βέλγος πρωθυπουργός καταδίκασε τον αντισημιτισμό και εξέφρασε τη θέση ότι είναι δικαίωμα της χώρας του να πολεμήσει εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Όλες οι αντισημιτικές και ρατσιστικές ενέργειες πρέπει να καταδικάζονται έντονα, να διώκονται και να τιμωρούνται» από τη δικαιοσύνη, υπογράμμισε ο Ντι Ρούπο.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι το Βέλγιο είναι «έτοιμο να συμβάλει στον συνασπισμό κρατών οι οποίες θα συμμετάσχουν στον αγώνα εναντίον του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους».

Το μουσείο παρέμενε κλειστό από την 24η Μαΐου, όταν ένας ένοπλος δολοφόνησε ένα ζευγάρι Ισραηλινών, μια Γαλλίδα και έναν Βέλγο στο κτίριο.

Ο μοναδικός ύποπτος για την επίθεση, ο Μεχντί Νεμούς, κατηγορείται για δολοφονίες κατά συρροή και θα παραμείνει προφυλακισμένος για τουλάχιστον άλλους τρεις μήνες, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα βελγικό δικαστήριο.

Ο 29χρονος Νεμούς, ο οποίος έχει διπλή γαλλική και αλγερινή υπηκοότητα, πιστεύεται ότι πολέμησε στις τάξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων στη Συρία.

Η επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο ενέτεινε τους φόβους στην Ευρώπη ότι υπήκοοι των ευρωπαϊκών κρατών που θα επιστρέψουν από το πεδίο μάχης στο οποίο έχει μετατραπεί η Συρία μπορεί να εξαπολύσουν επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Εκατοντάδες πρόσωπα με ευρωπαϊκή υπηκοότητα πολεμούν στις τάξεις του ΙΚ και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων στο Ιράκ και στη Συρία.

Ένας γάλλος δημοσιογράφος ο οποίος είχε απαχθεί και κρατηθεί όμηρος στη Συρία αναγνώρισε τον Νεμούς ως έναν από τους δεσμώτες του.

Ο Νικολά Ανέν, ρεπόρτερ του περιοδικού Le Point, είπε ότι αναγνώρισε τον Νεμούς ως μέλος μιας ομάδας μελών του ΙΚ που μιλούσε γαλλικά και βασάνισε επανειλημμένως φυλακισμένους που κρατούνταν μαζί με δυτικούς δημοσιογράφους στο Χαλέπι.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου