ΔΙΕΘΝΗ

Τζάνις Γουάινχαουζ: Η κόρη μου δεν ήθελε να πεθάνει

τζάνις-γουάινχαουζ-η-κόρη-μου-δεν-ήθελ-122448

«Έχασα την Έιμι δυο φορές: την πρώτη από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ και τη δεύτερη εκείνο το πρωινό της 23ης Ιουλίου 2011. Δεν πιστεύω αυτό που λένε, ότι η κόρη μου ήθελε να πεθάνει και προκάλεσε η ίδια τον θάνατο της.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως πάλεψε με τους δαίμονες της και με αυτό που είχε καταντήσει, αλλά ονειρευόταν όντως μια μέρα να γίνει μητέρα, να κάνει παιδιά και ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού της αγαπούσε τη ζωή και επιθυμούσε την επαφή με τους ανθρώπους» γράφει στα απομνημονεύματα της η Τζάνις Γουάινχαουζ, μητέρα της αυτοκαταστροφικής και αδικοχαμένης βρετανίδας τραγουδίστριας Έιμι Γουάινχαουζ.

Το βιβλίο, που έχει τίτλο «Loving Amy: A mother’s story» κυκλοφορεί σήμερα, Τετάρτη, στη Βρετανία. Η εφημερίδα Independent προδημοσίευσε εκτενή αποσπάσματα.

«Όμως ήταν ένα κορίτσι που πήγαινε πάντα κόντρα στην εξουσία και που πάντα αποφάσιζε να πορευτεί λίγο διαφορετικά σε σχέση με τον περίγυρο της. Συνήθιζε να μου λέει «μαμά, μισώ τη μετριότητα. Δεν θέλω ποτέ να είμαι μέτρια σε αυτό που θα κάνω». Ό,τι κι αν ήταν η Έιμι, δεν ήταν μια μετριότητα. Διέθετε απύθμενο ταλέντο και συχνά το ωθούσε στα όρια του – όπως κι όλη της την ζωή και την ύπαρξη, άλλωστε. Στο μυαλό της ήταν ανίκητη, αλλά στην πραγματικότητα ήταν ευάλωτη όπως όλοι μας», γράφει η Τζάνις.

Η μητέρα της Έιμι καταγράφει και την τελευταία φορά που είδε ζωντανή την κόρη της, όταν την επισκέφθηκε στο σπίτι της στο Κάμντεν, λίγες ώρες πριν βρεθεί νεκρή. Την πόρτα στο διαμέρισμα άνοιξε ο σωματοφύλακας της Έιμι, Άντριου Μόρις, ζητώντας της να περιμένει, για να φωνάξει την Έιμι που βρισκόταν στο υπνοδωμάτιο της.

«Μόλις μπήκα στο σπίτι βρέθηκα μπροστά σε σπασμένα μπουκάλια από λευκό κρασί πεταμένα παντού. Κι όταν η κόρη μου εμφανίστηκε, τρέκλιζε, πηγαίνοντας δεξιά, αριστερά και έπεφτε προς τα πίσω, ενώ κάθε πόρος του κορμιού της μύριζε αλκοόλ.», λέει η Γουάινχάουζ, που την επόμενη μέρα την κάλεσαν να αναγνωρίσει το πτώμα της 27χρονης κόρης της.

Μετά την ιατροδικαστική εξέταση, η Έιμι Γουάινχάουζ διαπιστώθηκε ότι πέθανε από υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος. Στο αίμα της βρέθηκε πέντε φορές περισσότερο αλκοόλ από το νόμιμο όριο στο οποίο μπορεί να φτάσει κάποιος που πιάνει το τιμόνι του αυτοκινήτου του.

«H Έιμι ήταν μια τραγουδίστρια, μια σταρ, μια γυναίκα εθισμένη στα ναρκωτικά και μια ύπαρξη που βάδιζε προς τον πρόωρο θάνατο. Για μένα όμως, παραμένει πάντα η Έιμι. Ήταν η κόρη μου, η φίλη μου και θα είναι για πάντα μαζί μου και μέσα στη καρδιά μου», καταλήγει το απόσπασμα που δημοσίευσε η Independent.

Η συγγραφέας έχει παραχωρήσει σε φιλανθρωπικό ίδρυμα όλα τα έσοδα από το βιβλίο της.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου