ΔΙΕΘΝΗ

Βοσνία: Πέντε προφυλακίσεις για ισλαμική τρομοκρατία

βοσνία-πέντε-προφυλακίσεις-για-ισλαμ-126853

Προφυλάκιση διάρκειας 30 ημερών όρισε το δικαστήριο της Βοσνίας–Ερζεγοβίνης για πέντε από τους συλληφθέντες την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο της επιχείρησης «Δαμασκός», που είχε στόχο οργανωτές στρατολόγησης νέων από τη χώρα για να μεταβούν σε πεδία μαχών στη Συρία και στο Ιράκ στο πλευρό τρομοκρατικών ομάδων ισλαμιστών.

Το δικαστήριο αποδέχθηκε το αίτημα της γενικής εισαγγελίας της Βοσνίας–Ερζεγοβίνης, η οποία ζήτησε την προφυλάκιση των πέντε συλληφθέντων, ώστε να μην μπορούν να επηρεάσουν μάρτυρες, αλλά και να αποτραπεί η διαφυγή τους από τη χώρα.

Μεταξύ των προφυλακισμένων έως τις 3 Οκτωβρίου είναι και ο Μπιλάλ Μπόζιντς, 42 ετών από την πόλη Μπούζε, γνωστός ως αρχηγός μιας εκ των ακραίων ομάδων ισλαμιστών-σαλαφιτών.

Η βοσνιακή αστυνομία, στο πλαίσιο της έρευνας για τη δράση ακραίων ισλαμιστών στη Βοσνία–Ερζεγοβίνη, συνέλαβε την περασμένη εβδομάδα 16 υπόπτους και μετά την ανάκριση η γενική εισαγγελία αποφάσισε την προφυλάκιση των πέντε και την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα σε άλλους τέσσερις.

Με βάση τροποποίηση του ποινικού κώδικα, που υιοθέτησε τον Ιούνιο το Κοινοβούλιο της Βοσνίας–Ερζεγοβίνης, για συμμετοχή σε ένοπλες συγκρούσεις στο εξωτερικό στους πολίτες της χώρας μπορεί να επιβληθεί έως και 10ετής κάθειρξη.

Ο συνήγορος του Μπιλάλ Μπόσνιτς, Αντίλ Λόζο υποστήριξε ότι ο πελάτης του, όπως και όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι δεν μπορούν να καταδικαστούν με βάση τις διατάξεις του ποινικού κώδικα.

«Οι αλλαγές τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούλιο του 2014 και ο πελάτης μου βαρύνεται με κατηγορίες για ποινικά αδικήματα που διαπράχθηκαν το 2013» ανέφερε ο κ. Λόζο σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας πως θεωρεί ότι στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί αναδρομικά ο νόμος.

Στην αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Δαμασκός» συμμετείχαν περισσότεροι από 200 αστυνομικοί και διεξήχθησαν έρευνες σε 17 κτίρια στις πόλεις Σαράγεβο, Κίσελιακ, Ζένιτσα, Μαγκλάγια, Σρεμπρένικ, Ζβόρνικ, Τούζλα, Καλέσιγια, Μπάνοβιτς, Μπούζε και Τέσλιτς.

Οι κρατούμενοι είναι ύποπτοι για τα αδικήματα της χρηματοδότησης τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, της δημόσιας προτροπής σε τρομοκρατικές πράξεις, της οργάνωσης τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, της οργάνωσης τρομοκρατικών ομάδων- όλα σε σχέση με το αδίκημα της τρομοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην επικεφαλής της ισλαμικής κοινότητας στη Βοσνία–Ερζεγοβίνη και νυν υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές για εκπρόσωπος των Μουσουλμάνων στην τριμερή προεδρία της χώρας, Μουσταφά Τσέριτς κάλεσε τους νέους της Βοσνίας να μην φεύγουν στο Ιράκ και στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό ακραίων ομάδων ισλαμιστών.

«Καλώ τους νέους να μην πηγαίνουν σε πεδία μαχών στο εξωτερικό και να μην δίνουν τη ζωή τους για ξένα συμφέροντα» ανέφερε, σε δήλωσή του, ο Μουσταφά Τσέριτς, ο οποίος εξακολουθεί να θεωρείται θρησκευτική αρχή από τους Βόσνιους Μουσουλμάνους, παρ’ όλο που δεν είναι επικεφαλής της ισλαμικής κοινότητας από το 2012.

Ο Μουσταφά Τσέριτς τόνισε, σε χθεσινή δήλωσή του, ότι η κοινωνία πρέπει να δώσει προσοχή στις ανάγκες των νέων ανθρώπων, ειδικά τις πνευματικές και ηθικές, ώστε να μην ζητούν απαντήσεις απ’ όσους κάνουν κατάχρηση της ειλικρίνειας και της ευπιστίας τους.

Καταδικάζοντας κάθε μορφής λόγων μίσους, που μπορεί να οδηγήσει σε βία, ο κ. Τσέριτς, δήλωσε ότι αναμένει οι αρχές και τα δικαστήρια στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να ενεργήσουν έναντι των υπόπτων για ισλαμική τρομοκρατία, χωρίς προκαταλήψεις και να κρίνουν με βάση τα πραγματικά περιστατικά, προκειμένου να επιβάλουν την τάξη και το κράτος δικαίου για να εξασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια του κάθε ατόμου και ολόκληρης της κοινωνίας.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου