ΔΙΕΘΝΗ

Στις 18 Σεπτεμβρίου νέες συνομιλίες για τα πυρηνικά

στις-18-σεπτεμβρίου-νέες-συνομιλίες-για-131884

Νέες συνομιλίες ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα αρχίσουν στις 18 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Οι συζητήσεις ανάμεσα στις χώρες της ομάδας 5+1 και το Ιράν, που διεξάγονται από την Ύπατη Αντιπρόσωπο (Κάθριν) Άστον, θα συνεχισθούν στη Νέα Υόρκη από τις 18 Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Μάικλ Μαν.

Οι συνομιλίες αυτές θα πραγματοποιηθούν σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών, διευκρίνισε.

Τη Δευτέρα, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ συνάντησε την Άστον στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής περιοδείας του. Δήλωσε «μάλλον αισιόδοξος» όσον αφορά την πιθανότητα το Ιράν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα) συν τη Γερμανία να καταλήξουν σε μια συμφωνία πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 24ης Νοεμβρίου.

Μετά τη σύνοδο αυτή, «θα υπάρξουν διμερείς συναντήσεις ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το Ιράν, όπως και ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών», δήλωσε ο Μαν. Οι συζητήσεις ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το Ιράν θα λάβουν χώρα στις 11 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη, διευκρίνισε.

Στο μεταξύ, το Ιράν και οι ΗΠΑ άρχισαν σήμερα στη Γενεύη διμερείς συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Είναι η δεύτερη φορά που οι δύο πλευρές συναντώνται αφότου το Ιράν και οι έξι μεγάλες δυνάμεις δεν τήρησαν την προθεσμία της 20ης Ιουλίου που είχαν θέσει για την επίλυση της μακροχρόνιας διένεξης.

Το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA και αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσαν πως οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο αμερικανός υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς και η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις Ουέντι Σέρμαν συμμετέχουν στην αμερικανική αντιπροσωπεία στις σημερινές συνομιλίες, οι οποίες θα διαρκέσουν δύο ημέρες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Αμπάς Αραγσί, ένας από τους επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών, συμμετέχει επίσης στις συνομιλίες αυτές, για τις οποίες το IRNA μετέδωσε πως θα διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου